Magyar zászló lobog a „híres” Tienanmen téren

POLITIKA
2014 február 12., 12:45
comments 79

A kínai-magyar kapcsolatok megerősítésének és továbbmélyítésének céljával látogatott magas szintű magyar delegáció Pekingbe – közölte Orbán Viktor Pekingben, a Li Ko-csiang miniszterelnökkel folytatott megbeszélés elején.

A kínai kormányfő azt mondta: országa és Magyarország régi barátok.

A kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében tartott plenáris tárgyaláson magyar részről részt vett több kormánytag:

  • Martonyi János külügyminiszter
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
  • Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
  • Matolcsy György jegybankelnök
  • Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Orbán Viktort és az általa vezetett delegáció tagjait – akiknek egyébként a szigorúan őrzött, többépületes pekingi állami vendégházban biztosít szállást a kínaiak – a parlament hatalmas fogadócsarnokában katonai tiszteletadással várták. A ceremónián, amin 3 haderőnem díszegysége is felsorakozott, a katonazenekar lejátszotta a két ország himnuszát, majd a magyar és a kínai kormányfő elsétált a díszsorfal előtt.

A nemzeti nyelven (konszekutív tolmácsolással) zajló tárgyalás első, sajtónyilvános perceiben a kínai miniszterelnök azt mondta: „régi barátok vagyunk”. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai új évben Orbán Viktor az első külföldi kormányfő az ázsiai országban. Ez is bizonyítja, hogy a kínai-magyar kapcsolatok nagyon szorosak. Az idei év a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója, és Li Ko-csiang bízik abban, hogy a mostani látogatásnak köszönhetően erősödnek a kínai-magyar kapcsolatok.

photo_camera Fotó: Petar Kujundzic / Reuters

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország nagyrabecsülését Kína elmúlt években elért eredményeinek, kiváltságnak nevezve, hogy a most véget ért ünnepi időszak után fogadják a magyar delegációt Pekingben. Li Ko-csiang – még miniszterelnök-helyettesként – már járt Budapesten, és tavaly Bukarestben Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóján is tárgyaltak, ahol a kínai kormányfő felvázolta országa Közép-Európára vonatkozó politikáját.

Pekingbe „azzal a céllal érkeztünk (...), hogy megerősítsük és tovább mélyítsük a kínai-magyar kapcsolatokat” – mondta Orbán Viktor.

Az egyórás megbeszélés után több kétoldalú megállapodást is aláírt a kínai és a magyar fél. Pálinkás József, az MTA elnöke a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia vezetőivel írt alá egyezményt, Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára pedig a Kínai Állami Turisztikai Hivatal és az NGM közötti turisztikai szervezet létrehozásáról szóló együttműködési memorandumot írt alá. Balog Zoltán a kínai hagyományos orvoslással kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatot, Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a szakértőcseréről szóló kiegészítő együttműködési memorandumot írt alá, Darabos Tamás, az Eximbank vezérigazgató-helyettese pedig az exportbiztosításról kötött megállapodást.

A megbeszélés és az aláírási ceremónia után Li Ko-csiang díszvacsorát adott Orbán Viktor tiszteletére. Pekingben a magyar delegáció látogatásának tiszteletére sok forgalmas köztérre kitűzték a kínai mellé a magyar zászlót, így például a város központjában lévő „híres” Tienanmen téren (amit Magyarországon leginkább innen ismerhetünk) is egymás mellet lobognak, és a küldöttség mozgásának idejére – számtalan rendőr segítségével – több forgalmas utat is lezártak.

Holnap, a látogatás zárónapján a magyar miniszterelnök előadást tart a Kínai Társadalomtudományi Akadémián, és elmegy a pekingi Magyar Kulturális Intézetbe. Fogadja őt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke.

Orbán találkozott Csang Tö-Csiang, az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnökével, akivel jól megnézték egymást. (MTI)

photo_camera Fotó: Orbán Viktor /Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.