https://444.hu/assets/pantani_5.jpg

Tíz éve halt meg Marco Pantani

sport
2014 február 14., 16:24
comments 31

1998-ban megnyerte a Tour de France-t és a Giro d'Italiát is, egy évvel később azonban doppingbotrányba keveredett, amiből soha nem tudott kikászálódni. Mély depresszióba zuhant, és alig 34 évesen, 2004 február 14-én kokaintúladagolásban halt meg egy szállodaszobában.

Marco Pantani legendáját azonban bukása cseppet sem halványította el. Az országúti keréjpározás rajongói imádják a hősöket, és ezen nem sokat változtat, ha éppen egy tragikus hősről van szó. Pantani hiába csalt és csapta be drukkereit, a Kalóz becenevű, minden emelkedőn támadásba lendülő olasznak mindent megbocsájtottak. Nincs olyan komoly bicikliverseny, ahol ne festenék fel az ő nevét is az aszfaltra.

photo_camera Pantani fiatalon egy amatőr bicikliversenyen, Rimini mellett. Photo: AFP

photo_camera A négyszeres Tour de France győztes Miguel Indurain gratulál Pantaninak a francia körverseny tizenegyedik szakasza után 1995-ben. (PATRICK KOVARIK / AFP)

photo_camera 1995-ben a Tour de France leghíresebb emelkedőjén az Alpe-D'Huez-n. (Pascal Rondeau/ALLSPORT)
photo_camera Miguel Indurian, és Alex Zulle mellett Pantani 1995-ben az Alpe-D'Huez-re kapaszkodva. A szakasz Indurain nyerte. (Mike Powell/ALLSPORT)

photo_camera 1995-ben Pantani megnyerte a Tour tizennegyedik szakaszát. (Phil Cole/ALLSPORT)
photo_camera A Mercatone Uno csapat tagjaként az 1997-es Tour de France időfutamán. Pantatni ötödik lett a szakaszon. (Pascal Rondeau /Allsport)

photo_camera A német Jan Ullrichot üldözi az olasz sárga trikóban a 1998-as Tour de France tizenhatodik, Vizille és Alberville közti szakászán.
photo_camera A 1998-as Tour de France Vizille és Albertville közti szakaszán. (Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)

photo_camera Már Párizsban vezeti a 85. Tour de France-t a Champs-Elysees-n 1998-ban. Pantani ekkor nyeri meg a legrangosabb körversenyt. (AFP)
photo_camera 2000-ben a Briancon-Courchevel közti Tour de France szakaszon. (Tom Able-Green/ALLSPORT)

photo_camera A litván Raimondas Rumsas mellett Pantani a Mont Zoncolan-on, a Giro tizenkettedik szakaszán 2003-ban. A szakaszt Gilberto Simoni nyerte. (AFP PHOTO FRANCK FIFE)
photo_camera A 34 éves Pantani holttestét 2004. február 15.-én hajnalban találják meg a Riminiben található LeRose hotelben. (AFP PHOTO/Stringer)

photo_camera A zarándokhellyé vált ravatal temetése napján a San Giamoco templomban Cesenaticoban. (Pool/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.