Találják ki, hogy mit támogat teljes mellszeléséggel a magyar lakosság? Na, mit? És ki kutatta ki ezt? Na, ki?

gazdaság
2014 február 15., 06:01
comments 97

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Nézőpont Intézet Századvég kikutatta:

a magyarok többsége támogatja a nonprofit energiaszolgáltatás kormányzati ötletét.

A magyarok kétharmada már tud is erről az ötletről, 58 százalék támogatja, 41 százalék pedig kifejezetten úgy véli (pont mint a kormányfő!), hogy Magyarország versenyképességén javítana, ha a nonprofit lenne az energiaszektor.

Persze tudjuk, hogy nem azért vannak ilyen írások és kutatások, hogy bármilyen viszonyban legyenek a valósággal, hanem azért, hogy a GOELRO terv (Fidesz-hatalom plusz nonprofit energiaszektor egyenlő: NER) vagy bármilyen más kormányzati ötlet, illetve végsősoron pártunk és kormányunk társadalmi támogatását demonstrálják mindenfelé. Végül is olcsóbb, mint felvonulásokat szervezni élőképekkel és drapériás teherautókkal.

photo_camera Репродукция почтовой марки "40 лет ленинского плана ГОЭЛРО. 1920-1960". 1961 год. (Wikipedia)

De hadd említsünk itt három apró, ha nem is módszertani, de elég súlyos problémát:

  • Ádegy először: – a lakosságnak fingja sincs arról, mi az a nonprofit, mi az az energiaszolgáltatás és mi az a versenyképesség.
  • Ádegy pro secundo: – a Nézőpont Intézetnek Századvégnek sincs fingja róla (vagy az MTI-nek, vagy a Nemzetnek), mert először közműcégekről, aztán ipari és lakossági energiaszolgáltatókról ír.
  • Ádegy három: – mint kiderült, a hagymázas ötlet gazdájának, Orbán Viktornak sincsen fingja róla.

Két tényt egészen biztosan tudunk:

1. A világ versenyképes országaiban sehol sincs nonprofit energiaszolgáltatás. (Egy-két olyan országban van, amelyik energiahordozók kitermeléséből szerzi a nemzeti jövedelmének jelentős részét. Például: olajmonarchiák.)

2. Az ország versenyképességén a Fidesz-kormány – minden állításával ellentétben – 2010 óta csak rontott.

A „nonprofit energiaszolgáltatás” (jelentsen ez bármit is) meg aztán végképp semmilyen összefüggésben sincs sem a versenyképességgel, sem az energiaárakkal. Most nagyon is forprofit és versenyképes energiaszektor termeli az egyre olcsóbb energiát éppen világszerte. Sőt, kapaszkodjanak meg, az amerikai palagáz-kitermelési technológia (ami az ipari felhasználás csökkenése mellett elsősorban felelős az áresésért) éppen azért tudott elterjedni, mert az a gonosz, profitéhes energiaszektor beruházott, kutatott, fejlesztett, hogy legyen neki profitja, pénzt akart keresni, a rohadék kapitalistája, és tessék, keres is.

Most ezzel vessék össze ezt a gyönyörű, szovjet propagandát.

(És bárkivel mernék bármennyibe fogadni, hogy ezen a mélytengeri, lábasfejű hülyeségen még nagyobbakat fogunk röhögni, mint most Orbán 2008-as orosztárgyú beszédein. Remélem, legalább akkor szégyellni fogják magukat, akik asszisztáltak hozzá.)

***

(Az eredeti cikkben a Századvég helyett Nézőpont Intézetet írtam, ami persze hülyeség volt, mert a Századvég kutatására hivatkozik a Magyar Nemzet, a Magyar Nemzetre pedig az MTI, az MTI-re meg én. A Nézőpont Intézettől elnézést kérek.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.