A forgalomba került liszt negyede származhat áfacsalásból

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a hazai lisztpiacon a forgalomba került termék 20-25 százaléka származhat áfacsalásból. Erről a napi.hu-nak beszélt.

A szövetség ezért azt szeretné elérni, hogy csökkentse a liszt áfáját a kormány. Jelenleg számításaik szerint 3-3,5 milliárd forintnyi áfát csalhatnak el, ha viszont 5 százalékos lenne az áfakulcs, a költségvetés csak 1,5-1,7 milliárd forinttal rövidülne meg, viszont a vásárlóknak is ennyivel kevesebbet kéne fizetniük.

Lakatos szerint az ötletet támogatja a vidékfejlesztési minisztérium is, mégis valahol mindig elakadt az ügy. Változtatás nélkül sokan csődbe mehetnek a gabonapiacon.

A visszaélésre a módszer a liszt esetében is az utaztatás: papíron exportálnak termékeket, amik aztán mégis a hazai polcokon kötnek ki. Lakatos is felidéz egy esetet, amikor Romániába értékesített árú pár hét múlva már magyar polcokon tűnt fel, 10 forinttal olcsóbban, mint amennyiért eredetileg eladták.

A NAV is tud róla, hogy gondok vannak a lisztpiacon, és azt is tudják, hogy a láncolatos csalások eléggé elterjedtek. Ezért az adóhatóságnál most mélységi ellenőrzéseket ígérnek.

Korábban Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese arról beszélt, a magyar boltokban kapható cukor 80-90 százalékát utaztatták.

Múlt héten sajtótájékoztatóján Horváth András egykori NAV-alkalmazott bemutatott egy rakás terméket, melyek vélhetően áfacsalásból származnak, szerepelt köztük többféle liszt is.