Őrület volt rájönni, hogy kik akarják a szavazatom

POLITIKA
2014 február 17., 13:12
comments 30

Hétfőtől két hetük van a pártoknak, hogy egyéni képviselőjelöltet állítsanak. Egy jelölt indításához 500 aláírást kell összegyűjteni az adott választókerületben lakóktól.

Nagy változások vannak a korábbi választásokhoz képest. Változtak a választókerületi határok, és először lehet egyszerre több jelöltet is támogatni. Idén nem az van, hogy mindenki kapott postán egy kopogtatócédulát, aztán azt leadja, akinek akarja. Hanem a jelöltek kapnak lepecsételt íveket, és azon kell gyűjteniük a neveket, és csak az gyűjthet, aki rá van írva, hogy gyűjthet. Megadni a szokásosakat kell: szem. szám, anyja neve, lakcím, sósburg., párkáp.

Így néz ki:

iv

 

Egy íven 8 név fér el. Vagyis legalább 63 ívet kell igényelni, de nem baj, ha az egyik csak félig van kitöltve. Érdemes nagyon vigyázni az ívekre, mert mindet vissza kell adni az államnak. Minden elveszett ív után a minimálbér felét (50 ezer forintot) kell a jelöltnek büntetésül kifizetnie! Ne tegyen tehát olyat, hogy kikapja az ívet a gyűjtő ember kezéből, és elrohan vele. Ez nemcsak udvariatlan gesztus, de drága mulatság is.

Aláírásokat lehet gyűjteni utcán, de nem lehet iskolában vagy orvosi rendelőben. Azt is lehet, hogy becsengetnek önhöz az aláírásgyűjtők, és kérik a szignóját.

Azt akarom, hogy én menjek hozzájuk

De én alig vagyok otthon, és különben is interneten keresztül szeretném tartani a kapcsolatot a világgal. Kipróbáltam, hogyan tudom így megoldani, hogy az összes parlamenti pártot támogassam az aláírásommal.

Úgy gondoltam, a legjobb, ha előre tudom, hogy melyik választókerülethez tartozom. Ez a határok átrajzolása miatt korántsem volt egyértelmű. Mint később kiderült, jól tettem, hogy így döntöttem, mert nem minden párt segít abban, hogy kiderüljön, ki a jelöltem. A Jobbik honlapja a leghasználhatóbb, nehézkesen, de az LMP-vel is lehet boldogulni. Az MSZP-nél muszáj volt tudnom, hogy hova tartozom, a Fidesznél pedig kettőre szűkültek a lehetőségeim, de ez kevés a bizonyossághoz.

A valasztas.hu-n kezdtem tehát a bogarászást, ahol egy elképesztő adatbázishegy alól kellett kikaparnom a lakcímemet. Budapest összes lakcíme (házszámra, lépcsőházra leválogatva) volt a legszűkebb lista, ahol meg kellett találnom a sajátomat.

Ilyen az oldal:

hol szavgazzak

 

A keresett sor így néz ki, kb. 12 perc volt megtalálni Budapest összes címe közül. A sorrend választókeröletek szerint, és nem utcanevek szerint van.

"Budapest","Budapest IX.ker.","1091","Üllõi út","000089","A","","06","019"

Visszagörgetek a fejlécbe, hogy kiderüljön, ez azt jelenti, hogy Budapest 6-os választókerület és 19-es szavazókör az enyém. A 19-es szám arra utal, hogy hova kell majd április 6-án elfáradnom az urnámhoz. Ezt most még nem kellene tudnom, de megnéztem a valasztas.hu oldalán, mert erre van ott külön excel. Sajnos azt nem frissítették az új választási törvény óta, úgyhogy ott a 6-os kerület még Terézvárost jelenti, és nem Józsefváros-Ferencvárost. Így egy Szondi utcai címre küldenek:

hol szavazzak2

Remélem, hogy tavaszig frissül a táblázat!

Most, hogy tudom hogy BP. 06-os vagyok, elkezdtem jelöltet keresni, és azt, hol tudom aláírni, hogy akarom, hogy elinduljon.

Fidesz

A Fidesz honlapjáról nem egyszerű megtalálni. A hírek között a "Megkezdődött az aláírásgyűjtés" címűre kattintva tudatják, hogy majd mindenkihez becsöngetnek az aktivistáik. De ez nekem kevés. Mi van, ha pont akkor ugrok le a nemzeti dohányboltba, amikor jön az aktivista a Magyar Csapattól? Mi van, ha nem tudok ajtót nyitni, mert pont a kádban ülök, és az olcsó gázzal fűtött forró víz elandalít? Túl sok a kockázat! Ezért tovább nyomoztam a jelöltem után.

Bementem a Szervezeti Kereső nevű menübe, ahol kérték az irányítószámom.

fideszhonlap

Megadtam. Sajnos itt kiderült, hogy nekem olyan irányítószámom van, ami alapján tartozhatok az 1-esbe (Rogán Antal lenne akkor a jelöltem, ezt tudom, mert voltam az ottani rezsicsökkentésvédelmi fórumon!), de a 6-osba is. A négyszámjegyű irányítószám betáplálása után a kompjúter kiadja mindkét választókerület jelöltjét. Innen nincs több segítség a Fidesztől.

Még jó, hogy tudom, hogy Rogán Antal nem az enyém, a valasztas.hu-n megnéztem, a 6-osba tartozom. Vas Imre az emberem. Van három iroda is, ami hozzá tartozik, ott a nyitvatartás, cím, telefonszám mindegyikhez. Innen könnyű lehet megszervezni, hogy aláírhassak Vasnak.

Szeretném jobban megismerni Vas Imrét. A Google segít, van honlapja, és ott az egyik posztjában van ez a szöveg: "Ajánlását leadhatja Fidesz-irodáinkban, valamint kérésére otthonában személyesen is felkeressük. (Érdeklődni: telefonszám)". Szóval kijönnek, egy telefonba kerül. Csak a szám megtalálásához kell egy fél órát netezni.

Értékelés:

Nem teljesen lehetetlen, de nem egyszerű nekem kezdeményezni Vas jelölését.

Pontszám: 10/4

MSZP

Megyek tovább. Az Összefogás is érdekel. De ki az emberem? Egy DK-s? Egy együttes? Egy MSZP-s? Próbálnám az osszefogas.hu-t, de olyan nincs. Akkor az MSZP-nél kezdem a vizsgálatot, mert matematikailag annak van a legnagyobb esélye, hogy szocialista lesz a jelöltem, hiszen az egyéni jelöltek több mint felét ők adják.

Az mszp.hu-n jobb felül ott ez a doboz:

mszpbanner

Ez csak minden második kattintásra működik. Vagy hibaüzenet jön kisablakban, vagy visz tovább, próbálgatásaim alapján az esély 50%. Ha nem a hibaüzenet jön, akkor ki lehet tölteni egy adatlapot, és ha megadok magamról mindent a gépnek, akkor majd ők keresnek. És viszik az aláírásomat. De nekem ez nem jó. Egyrészt én akarom keresni őket. Az a biztos. Másrészt nem tudom még mindig, hogy ki a jelöltem.

Nem állítom, hogy egyszerű menet volt kideríteni. A helyes navigáció a következő: Hírek rovat → Friss alrovat → második doboz. Onnan lehet lekérdezni a jelölteket, táblázatos formában, indul BAC01-gyel (ez Bács-Kiskun megye egys számú kerülete), Vas megyéig legörgetni próbára teszi a mutatóujjat. De nekem csak BUD06-ig kell. Ha nem tudnám, hogy ide tartozom, soha nem jönnék rá az MSZP honlapjáról, hogy ki az én emberem. De tudom, és Pál Tibornak hívják.

Az mszp.hu-n van portrétár. Kikeresem Őt. Van honlapja! Mennék rá, de ez történik:

paltibor

Nem adom fel. A Google szerint van másik honlapja is. Ami működik, egy blog.hu-s blog. És itt saját farkába harap a kígyó. Aláírásommal támogatnám? Ott egy link arra a feliratkozásra, ahol kérik az adataimat, és akkor keresnek majd. Ez az a link, ami minden második kattintásra működik.

Értékelés:

Nem bírtam megtalálni, hogy az adataim megadása nélkül hogyan tudnám Pál Tibor indulását támogatni. Arra sem jöttem volna rá csak az MSZP-re számítva, hogy ki a jelöltem.

Pontszám: 10/2

Frissítés: Az Együtt 2014-nek van irányítószám és lakcím szerinti jelöltkereső szolgáltatása a Facebookon, ott könnyen meg lehet találni a baloldal jelöltjeit.

Jobbik

A párt honlapjának nyitóoldalán dönteni kell: a választási vagy az általános kiadást akarom-e. A választásit akarom. És innen megy minden mint a karikacsapás. Világos felületen beírhatom a lakcímemet, oda van írva egy példa is, hogy város - kerület - utca - házszám sorrendben kell, és hogy milyen központozással. Beírom. És rögtön dobja a kompjúter a választ, Bp, 6-os vagyok. Utána egy másik menüből kiválasztom ezt, és rögtön jön Dúró Dóra. Mobilszám, honlap, két iroda címe ahol alá lehet írni 9-től 18-ig. Könnyen kezelhető kezelhető és átgondolt megoldás. Az sem érdekel, hogy mostanában nem lesz nálunk rendezvény. (2010-ben Szegedi Csanád járt nálunk, a Haller utcai művházban, de rá már nem számítok.)

jobbik

 

Értékelés:

Ha nem kellett volna a Magyarország térképen zoomolni az otthonomra, hogy le bírjam olvasni a kerületem, akkor 10/10 lenne, de így is:

Pontszám: 10/9

LMP

Olvastam, hogy az LMP is állít mindenütt jelöltet. Reméltem, hogy nálunk is. A párt oldalán (ami végre az lmp.hu címre is bejön, sokáig az egy cég oldala volt, és csak a lehetmas.hu működött), baloldalt felül az "Ismerd meg jelöltjeinket" dobozzal próbálkoztam, ez tűnt a leglogikusabbnak. Bejött.

A doboz átdob egy Facebook oldalra, ahol a párt országos listájának első 15 helyezettjéről van egy-egy kis portré. De hol az én egyéni jelöltem? Egy bizonytalan szavazó már hagyná a fenébe az egészet. Pedig ott lesz az, csak

le kell görgetni!

Végig a 15 cikkecske aljára, ahol ott egy Magyarország térkép, választókerületi felosztásban. Zoomolok, belekattintok a saját címemre, és felugrik Jakabfy Tamás neve, ami egyben hiperlink is! Ő az én egyénim. A hiperhivatkozás tovább visz Jakabfy Facebook oldalára, ahol azt ígéri legfrissebb posztjában, hogy Reggel indulunk, és ezzel arra utal, hogy már úton van az aláírásomért. De mi van, ha pont az Ökoklubban palántázom?

Jakabfy két budapesti aluljárót javasol az oldalán, ahol bármelyik jelölt támogatását alá lehet írni. Ha ennél többet akarok, akkor itt is ki lehet tölteni egy felületet, ami alapján majd ők megkeresnek.

Értékelés:

Megtaláltam amit kerestem. Kicsit macerás volt, de nagyjából logikus a haladás iránya. És nem kellett tudnom, hogy hányas körzetben élek.

Pontszám: 10/6

Bezzeg ha a Szovjetunióban születtem volna

  • Olyan oldal nincs, hogy beírom hol lakom, és megkapom kik a jelöltek, és hol kell szavaznom.
  • Észtországban 2007 óta online is lehet szavazni a parlamenti képviselőkre.

Ha észtnek születek, akkor sajnos szovjet állampolgárként látom meg a napvilágot. Viszont abban az országban egyáltalán nem kell vacakolni választókerülettel, választókörrel, táblázatokkal és keresgéléssel. Otthonról a laptopról le lehet tudni az egészet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.