Minden nyelvben van egy kakaó "ó" nélkül

ÉLET
2014 február 17., 13:45

Veletek is előfordult már az, hogy ha külföldön jártatok, megláttatok egy helyi feliratot és felröhögtetek?

Nekem ez azért sokkal nagyobb poén, mert nem kirándulni jöttem egy másik országba, hanem születésem óta Szlovákiában élek.

Igaz, a kisváros, ahol élek, többségében magyar, magyar óvodába és suliba is jártam. Viszont most, hogy Pozsonyban tanulok, mindenképp kell használnom a szlovák nyelvet, ha tetszik, ha nem. Nem csoda, hogy a fejemben néha összecsúsznak a szavak.

Kedvenc magyar szavak

Egy szlovák nyelvű fórumon találtam ezt a topicot, amiben a kedvenc magyar szavaikat sorolták a kommentelők.

Más szlovák fiataloknak a bundáskenyér, a leves, vagy a nekem mindegy kifejezés poénos. A szavakra kattintva meghallgathatjátok, hogyan hangzanának szlovák kiejtéssel.

A Kukiban olcsó a csocsó, srácok!

A PACI Computer Studio képzett dolgozói szeretettel várják a ló- és számítógép javításra szoruló diákokat a kollégium földszintjén.
photo_camera A PACI Computer Studio képzett dolgozói szeretettel várják a ló- és számítógép javításra szoruló diákokat a kollégium földszintjén.
Ha betérünk a Malomvölgybe (a pozsonyi koleszosok Kánaánja), az első szemünkbe ötlő kocsma a Kuki Pub. A sör finom, a csocsó olcsó, de egyszer biztosan megkérdezem a csapost, hogy a névválasztás kinek az ötlete volt!
photo_camera Ha betérünk a Malomvölgybe (a pozsonyi koleszosok Kánaánja), az első szemünkbe ötlő kocsma a Kuki Pub. A sör finom, a csocsó olcsó, de egyszer biztosan megkérdezem a csapost, hogy a névválasztás kinek az ötlete volt!
A kijelölt parkolóban reggel nyolctól délután négy óráig kizárólag ittas állapotban parkolhatnak az autósok.
photo_camera A kijelölt parkolóban reggel nyolctól délután négy óráig kizárólag ittas állapotban parkolhatnak az autósok.
Igazság szerint gőzöm sincs, hogy magyarázzam meg ezt a fotót. Nem, nem, mindenki nyugodjon meg! A szlovák főváros szívében található tábla igazság szerint a következőket hirdeti: A Szlovák Köztársaság Fémjelzési Hivatala, Pozsony. Mindenesetre vicces, hogy a rövidítése PÚ. Azt hiszem, véletlenek nincsenek! :D
photo_camera A tábla a következőt hirdeti: A Szlovák Köztársaság Fémjelzési Hivatala, Pozsony. Mindenesetre vicces, hogy a rövidítése PÚ. Azt hiszem, véletlenek nincsenek!

Na ugye, hogy nem is olyan egyszerű egy olyan országban élni, ahol nem az anyanyelveden beszélnek! Persze, nem kell mindig panaszkodni. Milan Odran, egy 76 éves szlovákiai lakosú bácsi például élete során majdnem 30 nyelvet sajátított el. Neki biztosan sok oka volt megmosolyogni azt, ahogyan beszélünk.

Ha neked is van kedvenc magyar, szlovák vagy bármilyen nyelvű szavad, vagy olyan, amitől feláll a szőr a hátadon, esetleg egy vicces fotód valami röhejes feliratról, oszd meg velünk kommentben!

Addig is, ahojte!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.