Szerdán Beregszászon és Ungváron is tüntetni fognak a rendőri erőszak ellen

Tüntetésre hívta szerda reggelre Ungvár lakosságát a város egyetemi diáksága a kijevi tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszak elleni tiltakozásul.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) hallgatói felhívást tettek közzé, amelyben szerda reggel, közép-európai idő szerinti kilenc órára mindenkit Ungvár központi terére szólítanak, hogy tiltakozzanak a Kijevben folyó hatósági erőszak ellen.

Ugyancsak tüntetést szerveznek Beregszászon szerda reggel a városháza épülete elé a helyi önkormányzat ellenzéki képviselői.

Munkács főterén szerda délben tartanak népgyűlést, amelyen a kijevi összecsapások áldozataira emlékeznek.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kedd este Viktor Janukovics ukrán elnöknek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben a város lakossága nevében a békés tüntetők elleni erőszak és a vérontás azonnali beszüntetésére szólítja fel az államfőt. Egyúttal arra kéri az elnököt, hogy haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a polgári társadalom képviselőivel, és védje meg saját népét az erőszaktól.

Kedden Ungváron a tüntetők lebontották a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal előtti téren néhány hete emelt barikádot, és Kijevbe indultak az ottani tiltakozások támogatására.

Délután mintegy száz tüntető vonult a Kárpátalja megyei rendőrség épülete elé, azt követelve Vaszil Varcaba megyei rendőrparancsnoktól, hogy ne engedje Kijevbe a kárpátaljai rendőröket. A főkapitány arról biztosította a tiltakozókat, hogy az irányítása alá tartozó rendőri egységek, köztük a rohamrendőrök, jelenleg az állomáshelyükön tartózkodnak.

Ugyanakkor közölte, hogy amennyiben Kijevből a csapategységek átcsoportosítására vonatkozó parancsot kap, a helyzetnek megfelelően fog dönteni, de erről idejében tájékoztatja a közvéleményt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.