Szerdán Beregszászon és Ungváron is tüntetni fognak a rendőri erőszak ellen

külföld
2014 február 18., 22:24

Tüntetésre hívta szerda reggelre Ungvár lakosságát a város egyetemi diáksága a kijevi tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszak elleni tiltakozásul.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) hallgatói felhívást tettek közzé, amelyben szerda reggel, közép-európai idő szerinti kilenc órára mindenkit Ungvár központi terére szólítanak, hogy tiltakozzanak a Kijevben folyó hatósági erőszak ellen.

Ugyancsak tüntetést szerveznek Beregszászon szerda reggel a városháza épülete elé a helyi önkormányzat ellenzéki képviselői.

Munkács főterén szerda délben tartanak népgyűlést, amelyen a kijevi összecsapások áldozataira emlékeznek.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kedd este Viktor Janukovics ukrán elnöknek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben a város lakossága nevében a békés tüntetők elleni erőszak és a vérontás azonnali beszüntetésére szólítja fel az államfőt. Egyúttal arra kéri az elnököt, hogy haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a polgári társadalom képviselőivel, és védje meg saját népét az erőszaktól.

Kedden Ungváron a tüntetők lebontották a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal előtti téren néhány hete emelt barikádot, és Kijevbe indultak az ottani tiltakozások támogatására.

Délután mintegy száz tüntető vonult a Kárpátalja megyei rendőrség épülete elé, azt követelve Vaszil Varcaba megyei rendőrparancsnoktól, hogy ne engedje Kijevbe a kárpátaljai rendőröket. A főkapitány arról biztosította a tiltakozókat, hogy az irányítása alá tartozó rendőri egységek, köztük a rohamrendőrök, jelenleg az állomáshelyükön tartózkodnak.

Ugyanakkor közölte, hogy amennyiben Kijevből a csapategységek átcsoportosítására vonatkozó parancsot kap, a helyzetnek megfelelően fog dönteni, de erről idejében tájékoztatja a közvéleményt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.