Csak az állam rendezhet országos pálinkaversenyt

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozná, hogy a jövőben a pálinka és törkölypálinka, mint nemzeti ital és hungarikum kiemelt jelentőségére való tekintettel országos pálinkaversenyt évente egyszer és kizárólag a Pálinka Nemzeti Tanács rendezhet. Tehát méltán nevezik tanácsnak (oroszul: szovjet) a szervezetet.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet (eddig nem találtam meg) szerint más pálinkaverseny nem rendezhető országos, nemzeti, hazai vagy magyar megnevezéssel. A versenyre szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy pedig – jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes – kereskedő nevezhet be terméket.

A Pálinka Nemzeti Terméktanács a bírálat időpontja előtt legalább 3 hónappal a honlapján teszi közzé a versenykiírást. Ebben többek között szerepelniük kell a bírálati kategóriáknak, az analitikai vizsgálati paramétereknek, a pálinkabíráló bizottság felépítésének, az érzékszervi bírálat menetének és módjának, a pontozásos értékelési rendszer szempontjainak, a bírálati ponthatároknak, a verseny rendezője által odaítélendő díjaknak és az utólagos ellenőrzések módjának.

A versenyben kapott díjak csak abból a pálinkatételből, illetve -tartályból származó palackozott terméken tüntethetők fel, amiből a díjazott minta származik. Az analitikai vizsgálatot a rendező által kiválasztott laboratórium, míg az érzékszervi bírálatot bíráló bizottság végzi. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.