Áfacsalás: a legfőbb ügyész szerint is adócsalás és hivatali visszaélés történhetett

Hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása alatt eddig felmerültek – közölte a legfőbb ügyész. Polt Péter ezt Schiffer András és Vágó Gábor LMP-s képviselők Milyen konkrét lépések történtek az áfacsalások ügyében? című írásbeli kérdésre válaszolta, és a válasz ma került fel az Országgyűlés honlapjára.

Az eljárás jelenlegi szakaszában a nyomozó hatóság az adóellenőrzések eredményének állítólagos meghiúsulása érdekében félreállított munkacsoport személyi összetételét, tevékenységét és a feljelentő által hivatkozott adóellenőrzéseket és belső vizsgálatokat térképezi fel – írja Polt Péter.

Horváth András feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség tavaly november 13-án feljelentés-kiegészítést kért, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya december 9-én nyomozást rendelt el. Később Horváth Andrást is meghallgatták. Az ügyben a nyomozás folyamatosan és időszerűen halad – írja Polt.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint 1000 milliárd forintnyi adót csalnak el, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.