https://444.hu/assets/Putin_Zaldostanov_6.jpg

Mit csinál az Éjjeli farkasok motoros banda Ukrajnában?

külföld
2014 február 21., 00:36
comments 73

Meglepő helyről kapott segítséget az ukrán hatalom a tüntetők elleni harcban: az Éjjeli farkasok nevű oroszországi motoros banda tagjai látványosan védelmükbe vették a középületeket, illetve a közrendet úgy általában. Január végén Szevasztopolban a banda tagjai közölték: az erőszakos ellenállásra is felkészültek. Mármint a kormány oldalán, nem a tüntetőkén.

Na de hogyan történhetett, hogy a hagyományosan öntörvényű, a rendszer ellen lázadó motorosok nem a lázadók, hanem a hatalom oldalára álltak?

Az Éjjeli farkasok (Ночные волки) a Hells Angels, a Pokol angyalai mintájára szerveződött orosz motoros banda. Bocsánat, klub. 1989-ben, a Gorbacsov-korszak végnapjaiban, alapvetően szovjetellenes, ellenkulturális hangulatban alakult, és mostanra 5000 körüli tagjával a legnépesebb orosz motoros egyesületnek számít.

Az Éjjeli farkasok eredeti példaképe, a Hells Angels sok más, magát törvényen kívülinek nevező amerikai klubbal együtt (a Bandidos, a Mongols, az Outlaws és a Pagan's a legismertebbek) egyszázalékos, 1%-er bandának nevezi magát, azon az alapon, hogy bár a motorosok 99 százaléka tiszteli a törvényt, ők aztán soha. A drogkereskedelemben, prostitúcióban és pénzmosásban utazó Hells Angelst és más hasonló bandákat az amerikai kormány hivatalosan is bűnszervezetként kezeli, és tűzzel-vassal küzd ellenük.

És itt véget is ér a hasonlóság az amerikai pokol angyalai és az orosz éjszaka farkasai között.

Az orosz motoros banda tagjait ugyanis az állam nemhogy nem üldözi, de egyenesen barátkozik velük. Főleg az elnök, Vlagyimir Putyin: az alábbi képen ő látható, amint Harley-Davidson Tri Glide típusú, motoros hajtású triciklijével vezeti a farkasok felvonulását.

photo_camera Vlagyimir Putyin (balra) és Alekszandr Zaldosztanov a 16. novorosszijszki motoros fesztiválon

Putyin balján a most 51 éves, nála vagy 10 évvel fiatalabb Alekszander Zaldosztanov, az Éjjeli farkasok vezére látható, aki Harley ide, bőrmellény oda, mostanra nem egy 1, hanem egy 99%-os aklakulat főnökévé vált.
Zaldosztanov a nyolcvanas években lázadónak számított azzal, hogy a bikerkultúrát igyekezett meghonosítani a lázadással nem túl toleráns Szovjetunióban.

Csakhogy az elmúlt húsz évben sok minden történt. Többek között elmúlt a Szovjetunió. Zaldosztanov, akit egészségügyi dolgozó múltja miatt mindenki őgy nevez, hogy

Sebész,

(Kirurg), lázadóból szép lassan az establishment részévé vált. Az Éjjeli farkasok az elmúlt húsz évben nem keveredett látványos összetűzésbe a törvénnyel, és bár elképzelhető, hogy egyes ügyeiket sikerült eltusolni, a banda tagjai sokkal inkább hazafiakként, a rend önkéntes őreiként határozták meg magukat, mint törvényen kívüli bandatagokként.

Az Éjjeli farkasok egyébként korántsem homogén szervezet. Magját jól eleresztett, biztos állással rendelkező, középosztálybeli, középkorú motorosok alkotják, akik meg tudják fizetni a Harley-Davidsont, ami sehol nem olcsó, Oroszországban sem. (A Sebészt amúgy néha látni japán motoron, Yamaha Vmaxon is, amiért a Hells Angelsben minimum a fejét vennék.) A többiek inkább szedett-vedett közkatonák, tessék megnézni ezt a videót, minden drága chopperre jut egy béna robogó meg egy a kommunizmusból átörökített veterán roncs. Hát milyen rettegett banda ez?

Vlagyimir Putyin először öt éve, 2009-ben látogatott el az Éjjeli farkasok egy találkozójára, és annyira megtetszett neki a hangulat, hogy azóta minden évben elmegy, és büszkén feszít a banda élén. Zaldosztanovot tavaly márciusban

személyesen tüntette ki az orosz becsületrenddel,

amit leginkább politikusok, színészek és űrhajósok szoktak megkapni, és persze korábban maga Putyin is megkapta. Akkora köztük a barátság, hogy amikor tavaly júliusban Putyin Ukrajnába utazott, hogy találkozzon Viktor Janukoviccsal, kereken négy órát várakoztatta az elnököt, mert fontosabb dolga akadt: a farkasok vezetőjével, a Sebésszel múlatta az időt.

photo_camera Putyin kitünteti a Sebészt. Fotó: AFP

Van, aki arra gyanakszik, hogy a kormányzat erőszakkal, zsarolással vagy fenyegetéssel terelte be maga alá Zaldosztanovékat, de ha így is történt, az biztos, hogy a szövetség mindkét félnek rendkívül előnyös.

A motorkerékpár tökéletesen illik Putyin önmagáról tudatosan kialakított macsó imidzséhez, a félmeztelen, lovagló, tigrissel barátkozó. medveölő férfiéhoz. Azzal, hogy Putyin személyesen vezeti a páncélvastag, Rosszija feliratú bőrmellénybe öltözött farkasokat, az ország legférfiasabb férfijainak élére áll, és nyilvánvalóvá teszi, hogy

ő a legnagyobb alfahím

az Urálon innen is, és az Urálon túl is. Ehhez járul a közös ellenségkép: Putyin és a Farkasok egyformán utálják a sátánistákat, a drogosokat és a melegeket: amikor 2012-ben a Pussy Riot performanszt rendezett a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, az Éjjeli farkasok közleményben ítélte el a punkokat, és megígérte, hogy ezentúl megvédi az ortodox egyházat a huligánoktól. (Még szép: néhány évvel korábban Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje egyházi áldásban részesítette az Éjjeli farkasokat.)

Még ennél is fontosabb, hogy Putyin a Sebész révén irányítása alatt tudhat egy több ezer főből álló, ijesztő, látványos és hangos paramilitáris alakulatot, amelynek tagjai ha éles fegyvert nem is, de baseballütőt és legálisan tartott légfegyvert szívesen hordanak magukkal. És bármikor készen állnak a haza védelmére. Nem valószínű, hogy az Éjjeli farkasok Putyin parancsára indultak megvédni a tüntetőktől az ukrán középületeket, de ez nem is lényeges: Zaldosztanov magától is tudja, mi a dolga, ráadásul a fennálló hatalom védelme beleillik abba a patrióta imidzsbe, amit a banda az elmúlt évtizedekben kialakított magáról.

photo_camera Vologya (balra) és Szása (bőrmellény!)

Az Éjjeli farkasok ugyanakkor képesek fellépni a mellettük felbukkanó többi motoros banda ellen is, amelyekkel a hatalom nehezen bír. A külföldi klubok közül az utóbbi években több is megjelent Oroszországban, így a Hells Angels és a Bandidos, tehát a kemény, 1%-er törvényen kívüli bandák chapterjei ott nyüzsögnek Moszkvában és a többi nagyvárosban. A területüket életük árán védő, szigorú, hierarchikus alapon szerveződő bandákkal hagyományosan nem tud mit kezdeni a rendőrség, úgyhogy a féken tartásukra mi sem megfelelőbb egy konkurens, de kormánybarát társaságnál.

Másfél évvel ezelőtt a Three Roads banda egyik tagja lelőtt egy éjjeli farkast, és a csatározásnak állítólag köze volt az Oroszországban megjelenő Bandidosnak is. Az Éjjeli farkasoknak végül is kapóra jött az ügy: most még könnyebb arra hivatkozniuk, hogy ők hazafias alapon, törvényesen védik Oroszországot a drogokkal kufárkodó, idegen szellemiségű motoros alakulatoktól.

Kijevet egyébként egyetlen dolog mentheti meg az Éjjeli farkasoktól: az időjárás. A havon csúszik a Harley, az északi motorosok télre lezsírozzák a technikát, úgyhogy a motoros rendfenntartó erők legkorábban a tavasz beálltával tudnak kibontakozni. Már ha akkor még szükség lesz rájuk egyáltalán.

Forrás: Night Wolves, Ria Novosti, Guardian, RBTH

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.