Klicsko szerint még van dolguk a tüntetőknek

AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY

"A Majdannak ma is ugyanaz a szerepe, mint tegnap volt" - mondta a Kyiv Postnak adott interjújában Vitalij Klicsko, az ukrán ellenzék egyik vezére. Klicsko szerint a tüntetők harci alakulatának, az Önvédelemnek kell átvennie a rendfenntartó feladatokat a rendőrség újjászervezéséig.

Az elmúlt két nap fejleményeiről azt mondta, hogy örül Julija Timosenko kiszabadulásának és visszatérésének. "Jó, hogy visszatért, így még több embert vonhatunk be. Ez jót tesz a politikai palettának" - mondta.

Saját magát az elnöki posztra is esélyesnek tartja. "A legfontosabb feladatom, hogy megváltoztassam a játékszabályokat. Erre elnökként lehetőségem lenne. De tisztességes versenyre van szükség" - mondta.

Klicsko szerint megfontolják, hogy vádat emeljenek Janukovics ellen. "Janukovics felel mindenért, ami Ukrajnában történt. Ővé a felelősség az emberek haláláért" - mondta. Janukovics egykori szövetségeseivel viszont megengedőbb. A bukott elnök pártjából folyamatosan lépnek ki a képviselők. Nekik Klicsko szerint szerepük lehet a jövőben is.

"Lehetőségük lesz képességeik kamatoztatására, ami Janukovics kormányzása alatt nem működött, mert az a kormány korrupt volt" - mondta.

Most viszont az a legfontosabb, hogy mihamarabb új, technokrata kormányt alakítsanak, ami megpróbálhat pénzt szerezni az összeomlás szélére sodródott gazdaságnak. Ukrajna komoly pénzügyi válságban van, amit enyhített volna az oroszok 15 milliárdos hitele, ám ennek csak az első, 3 milliárdos részletét utalták el Moszkvából, az esedékes részletet pedig visszatartják.

Ezen a helyzeten változtathat, hogy most az EU ígér pénzt Ukrajnának. A brit pénzügyminiszter, George Osborne a G20 sydney-i csúcstalálkozóján már jelezte is, hogy készen áll pénzt utalni Ukrajnának, "amint lesz valaki a vonal túlsó felén, hogy felvegye a telefont". (Via Kyiv Post, Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.