Nem Janukovics az egyetlen, aki ellen zavarognak

külföld
2014 február 23., 06:16
comments 7
photo_camera John Moore / Getty Images

Az ukrán események kiszorították a hírekből a világban zajló egyébb tüntetéseket, pedig Thaiföldtől Brazíliáig sokfele zavarognak még.

Thaiföld

Szombaton itt voltak a legvéresebb összecsapások, egy ötéves kislány is életét vesztette. Őt kormánypárti tüntetők lőtték agyon, amikor az ország keleti részén, Khao Samingban tüzet nyitottak egy éjjeli piacon a kormányellenes tüntetőkre. A kislány egy tésztás standnál állt, amikor egy autóból tüzet nyitottak a tüntetőkre. Egy golyó fejbe találta. Még harmincan megsebesültek, egy másik gyerek is életveszélyesen megsérült.

Törökország

Rendőrökkel tűztek össze Isztambulban az internet korlátozása ellen tüntetők. A héten fogadtak el egy törvényt, amely alapján a kormány távközlési hatósága bírósági döntés nélkül blokkolhat oldalakat és gyűjthet adatokat a felhasználókról. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt, a töntetők petárdákat vetettek be. Öt embert előállítottak, komolyabb sérülés nem volt.

Venezuela

Itt harmadik hete tüntetnek Nicolás Maduro egyre nyiltabban diktatórikus kormányzása ellen. Szombaton több tízezren tüntettek a hagyományosan egyébként inkább chávezista Caracasban, ahol az elnők hívei is próbálkoztak, sokkal kisebb létszámban. Maduro az utóbbi rendezvénre látogatott el, ahol azzal fenyegetett, hogy ha nem hagynak fel az ellene szervezett tüntetésekkel, akkor nem vonja vissza a biztonsági erőket - köztük háromezer ejtőernyős katonát. A fővárosban nem volt komolyabb összetűzés, San Cristóbalban viszont négyen megsebesültek.

Brazília

Rendőrökkel csaptak össze az idei focivébé ellen tüntetők. Ezren voltak, a vébére költött milliárdokat sokallták. Hanggránátokkal oszlatták fel őket, két tüntető és négy rendőr sebesült meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.