https://444.hu/assets/2014-02-23T111415Z_600835800_GM1EA2N1H4E01_RTRMADP_3_BULGARIA.jpg

Ukrán színekkel fújták le a szovjet emlékművet Szófiában

külföld
2014 február 23., 16:40
comments 14

Mint ahogy a posztszocialista országokban szokás, Bulgária fővárosában is áll egy szovjet emlékmű. A Szófia belvárosának közepén fekvő szoborcsoport egyik katonáját vasárnapra ismeretlenek ukrán nemzeti színekkel festették át, és az emlékmű talpazatára a Dicsőség Ukrajnának! feliratot festették fel.

A Vörös Hadseregnek emléket állító, 1954-ben emelt szoborcsoportot legutóbb tavaly augusztusban interpretálták újra, akkor egy ismeretlen rózsaszínűre fújta a szoborcsoportot, ezzel kérve bocsánatot a bolgár részvételért az 1968-as prágai tavasz elfojtásában.

Az akkori színválasztás egyértelmű tiszteletadás volt David Cerny előtt, aki 1991-ben festett rózsaszínre egy tankot ábrázoló szovjet emlékművet Prága belvárosában. Cernyt akkor őrizetbe vették, a tankot pedig visszafestették eredeti színére. Ezután parlamenti képviselők színezték újra a tankot, ez pedig már elég volt ahhoz, hogy a moszkvai nyomásgyakorás se hasson, Cernyt szabadon engedték, a tankszobrot pedig egy katonai múzeumba szállították.

A szófiai szovjet katonai emlékművet a rendszerváltás óta sok támadás éri, 2011-ben egy ismeretlen művész többek közt Supermant, Amerika Kapitányt és Mikulást csinált a szovjet katonai emlékmű harcosaiból. A szófiai orosz nagykövetség akkor tiltakozásának adott hangot. 2012-ben pedig aa Pussy Riottal szimpatizálók színes maszkokat húztak a szovjet emlékmű alakjainak fejére.

Fotó: Reuters/Pierre Marsaut

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.