Az oroszok megkezdték a gazdasági nyomásgyakorlást

külföld
2014 február 24., 12:27
comments 31

Oroszország felemeli az Ukrajnából érkező árukat terhelő importvámokat, ha Kijev megköti a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval,  mondta el az orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Handelsblattnak.

A német üzleti lapban hétfőn megjelent interjúban Alekszej Uljukajev kifejtette, hogy Moszkva egyáltalán nem ellenzi Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodását, de hangsúlyozza, hogy az jelentős kockázatoknak teszi ki Oroszországot.

Amennyiben a szerződést aláírják, Oroszországot elárasztják az EU-ból érkező áruk, amelyeket a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjai közötti szabadkereskedelmi megállapodás révén mind vámmentesen lehetne importálni Ukrajnából. Ráadásul azok az ukrán termékek is az orosz piacon jelennének meg, amelyek nem felelnek meg az uniós előírásoknak.

Ezért azt mondjuk Ukrajnának, természetesen jogotokban áll a saját utatokon járni, mi viszont ebben az esetben kénytelenek leszünk megemelni az importvámokat

- mondta el a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e a FÁK tagjait összekötő vámunióval Ukrajna tervezett szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val,  azt mondta, hogy ezt lehetetlennek tartja, mert egymást kizáró megállapodásokról van szó. Ugyanakkor Oroszország háromoldalú tárgyalást javasol, szorgalmazza, hogy Kjev, Brüsszel és Moszkva közösen egyeztessen a kérdésről.

Azzal kapcsolatban, hogy Moszkva folytatja-e az Ukrajnának összeállított 15 milliárd dolláros támogatási programot, a miniszter azt mondta, hogy nem állnak el az ígérettől, de a következő lépés előtt be kell várni, hogy kiderüljön, ki alakít kormányt Kijevben és milyen programot képvisel majd.

Az ukrán válság lehetséges oroszországi gazdasági hatásairól szólva hangsúlyozta, hogy Ukrajnában gazdasági visszaesés következik, ami rontja az orosz-ukrán vegyesvállalatok és az ukrajnai orosz bankok kilátásait. A visszaesés az ország hitelminősítői besorolását is ronthatja, ami nemcsak az orosz tulajdonban lévő helyi bankok kockázatait növeli, hanem Oroszország egészsének is hátrányos, mert leminősítés esetén számos befektetési alap kivonja a pénzét Ukrajnából, és ezek többsége rögtön Oroszországból is kivonul - mondta Alekszej Uljukajev. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.