Sok szórakoztató dolog mellett igazán fontos dokumentumokat is találtak Janukovics villájában

külföld
2014 február 24., 12:52
comments 3

Rengeteg szórakoztató dolog került elő a hétvégén az elmenekült ukrán elnök Viktor Janukovics pazar vidéki villájából, de az igazán fontos dolgok feldolgozása még hátravan.

A menekülő elnök emberei a nagy sietségben egy nagy halom dokumentumot szimplán belehajítottak a birtokot kettészelő patakba. Az iratokat a villát megszálló tüntetők egy repülőhangárként jellemzett melléképületbe vitték és elkezdték kiszárítani:

Ezek között volt a lista Janukovics ellenségeiről, az ellenzéki aktivistákról és az oknyomozó újságírókról:

Az iratokra rárepült a sajtó is, elkezdték a katalogizálást:

A munka végeztével az egész anyagot fel akarják tenni az internetre, hogy aztán közösségi munkával leplezzék le a gyanított korrupciót.

Amire utaló jeleket máris találtak. Shane Harris, a Foreign Policy tudósítója szerint az eddigi legérdekesebb találat ez:

Ez egy 12 millió dolláros átutalás bizonylata 2010 szeptemberéből - hét hónappal Janukovics hatalomra kerülése utánról. A bizonylatból nem derül ki, hogy ki utalt kinek, de a megtalálás körülményei okkal ébresztenek gyanút. Pláne, hogy más dokumentumok alapján Janukovics nem spórolt. Arról már beszámoltunk, hogy csak csillárra 30,6 millió eurót költött, de a számlák alapján a fafaragványokon se spórolt, 31 millió dollárt fizetett az ácsoknak.

És táplálja a gyanút Janukovicsék gyors gazdagodása is. Fia, Olekszander - az övé volt ez a sok szép autó - fogorvos létére apja megválasztása után pillanatok alatt Ukrajna egyik leggazdagabb embere lett, részben olyan sikeres vállalkozások révén, mint az Összukrán Fejlesztési Bank, ami 2011 utolsó három negyedévében 1900 százalékkal növelte nyereségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.