Mit kiván az ukrán nemzet?

2014 február 25., kedd 8:35
23

A kijevi Majdan tüntetői megfogalmazták a követelményeiket a várhatóan a napokban megalakuló új ukrán kormány tagjaival szemben. Eszerint professzionális, makulátlan múlttal rendelkező embereket, nem pedig pártfunkcionáriusokat akarnak látni a minisztériumok élén.

A követelményeket a „Majdan bizalmi köre” nevű, civil aktivistákból szerveződött csoport fogalmazta meg. A tagjai orvosok, afganisztáni veteránok és az autós tiltakozókból álló Avtomajdan szervezet, a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális önvédelmi szerveződés képviselői, illetve egyéb, a tiltakozók által létrehozott csoportok aktivistái.

  • Szerintük nem lehetnek tagjai az új kormányzatnak olyanok, akik 2010-től a végrehajtói hatalmi szervek vezetői vagy az elnöki adminisztráció munkatársai voltak.
  • Kizárták továbbá a 100 leggazdagabb ukránt is. (Közülük két hete még 17 parlamenti képviselő volt.)
  • Az új jelölteknek legalább hét éves, ebből öt év vezetői tapasztalattal kell rendelkezniük a minisztérium alá tartozó területen, kivéve a belügyi és a védelmi tárca, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) új irányítóját.
  • A posztok várományosait át kell világítani, hogy nem volt-e közük emberi jogokat sértő cselekményekhez, illetve érintettek-e korrupcióban.

A „Majdan bizalmi körének” tagjai nem pályáznak vezetői posztokra – írják.

Az új kabinet összetételét a napokban meg kell határoznia a parlamentnek. Az ukrán média két politikust tart a legesélyesebbnek a miniszterelnöki tisztre: Arszenyij Jacenyukot, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjét és Petro Porosenko jelenleg független képviselőt, a Rochen csokoládégyár tulajdonosát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt