Moszkva nem hisz az ukrán könnyeknek

külföld
2014 február 25., 13:13
comments 1

Korai előrehozott elnökválasztást tartani májusban Ukrajnában, mert ez ellentmond a pénteki kijevi megállapodásnak – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután luxemburgi kollégájával tárgyalt Moszkvában.

Az orosz diplomácia vezetője megint elmondta, hogy a Kreml véleménye az, hogy az ukrán parlament szombaton megsértette az ellenzék és Viktor Janukovics előző nap aláírt egyezségét, és nem várta meg, hogy az időközben leváltott ukrán elnök aláírja, és ezzel újra hatályba helyezze a 2004-es ukrán alkotmányt. (A narancsos forradalom eredményeként elfogadott alaptörvény szűkíti az ukrán államfő jogkörét és nagyobb hatalmat ad a parlamentnek, a törvényhozás által ellenőrzött kormánynak és a kormányfőnek.)

Szergej Lavrov szerint veszélyes és a céljával ellenkező hatást vált ki, ha Ukrajnát választásra kényszerítik a „velem, vagy ellenem” elv alapján. Lavrov feltehetően a nyugati országokra gondolt, minthogy korábban a Keml nem egyszer bírálta az Európai Uniót és az USA-t, amik Moszkva szerint arra késztetik Ukrajnát, hogy csak velük fejlessze kapcsolatait és csatlakozzon az euroatlanti intézményekhez. Az orosz külügyminiszter szerint Oroszországnak az az érdeke, hogy Ukrajna az „összeurópai család” tagja maradjon.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az ukrajnai helyzet megszilárdítása csak az EU és Oroszország szoros együttműködésével lehetséges, mert az orosz-ukrán gazdasági kapcsolatok olyan nagyszabásúak, hogy azokat meg kell őrizni és fejleszteni kell. Szerinte a pénteki kijevi megállapodást „meghaladta az idő”, ezért nem teljesítették. Az „élet az Európai Unióban” példa lehet Ukrajna számára, de ennek nem szabad az ország széteséséhez vezetnie, a rendezést, a nemzeti megbékélést elősegítő párbeszédben minden ukrajnai régió, közösség és valamennyi ukrán nemzeti kisebbség vegyen részt, és a világon mindenütt harcolni kell a szélsőségek ellen, nem csak Ukrajnában – mondta. „Nincs jogunk támogatni a szélsőségeseket, azokat, akik erőszakot alkalmaznak, a nácikat. Európában tudják, hogy ez micsoda” – mondta.

Szergej Lavrov az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítség miatt összehívandó donorkonferenciával és a Moszkva által felfüggesztett ukrán állampapír-vásárlással kapcsolatban mondta, hogy Oroszország arra vár, milyen lesz az új ukrán kormány, és az milyen programot hirdet majd meg. Szeretnék ismerni az új kabinet álláspontját a Kreml által kulcsfontosságúnak tartott feladatokkal kapcsolatban, és Moszkva az erőszak azonnali beszüntetésére, a jogrend helyreállítására és a nemzeti megbékélésre szólította fel Kijevet – mondta Lavrov. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.