Az alapdíjat most nem törlik el

gazdaság
2014 február 26., 12:48
comments 32

A kormány szerdai ülésén nem döntött a rezsiszámlákban lévő alapdíjak eltörléséről vagy drasztikus csökkentéséről. Az ötletet hétfőn Rogán Antal fideszes frakcióvezető vetette fel. Megvalósítása veszélyes lenne, az iparágban többen úgy vélekednek, hogy teljesen padlóra küldené a szolgáltatókat, ha nem kérhetnének pénzt a vezetékek építéséért és karbantartásáért.

A kormány megbízta az energiahivatalt, hogy vizsgálja meg, mit lehet ebben az ügyben tenni. A hivatalban az ötlet nagy fejtörést okozott a hét elején. Egy iparági szakértő szerint azon gondolkoztak, hogy szerdára mit vigyenek a kormány elé, hogy

"Tóni is kijöhessen arcvesztés nélkül, és ez a baromság se menjen így át”.

Nincs kitűzött határidő, hogy meddig vizsgálhatja még ezt az ügyet a hivatal.

Az órák ingyen mérnek

A mérőórák (áram, gáz és víz) esetében viszont még szerdán elkezdik előkészíteni azt a szabályt, hogy az ezekkel kapcsolatos minden költség a szolgáltatókat terhelje.

„Mintha a hentes a mérleg árát a vevőkkel fizettetné meg, ez abszurd”

- méltatlankodott Giró-Szász András kormányszóvivő az eddigi gyakorlaton. (Egyébként nyilván benne van a hús árában a hentesbolt teljes felszerelésének ára, különben nem lenne értelme hentesboltot nyitni. Ha nem jön vissza egy boltba befektetett költség soha, akkor csődbe megy a vállallkozás.)

Hogy pontosan mit jelent a mérőórákkal kapcsolatban ez a lépés, az nem derült ki a kormány sajtótájékoztatójából. Hiszen az órák kötelező cseréje eddig is ingyenes volt. Az új mérőórák felszerelésénél pedig a költségekbe beletartozik az új vezetékek kiépítése, az óraszekrény ára, a kiszállási és a szerelési díj is. Hogy ebből most mit és hogyan terhelnek a szolgáltatókra, az még nem világos. Még azt sem lehet tudni, hogy rendkívüli parlamenti ülést kell majd összehívni (elvben a választásokig már nem lenne parlament), vagy pedig rendeleti úton meg lehet-e ezt oldani a mérőórás új szabályt.

A kormány felkérte az energiahivatalt, hogy nézzen az Elmű és az Émász körmére. Az áramszolgáltatók a német RWE tulajdonában vannak, és márciusra rendkívüli közgyűlést hívtak össze. A kormány szerint arra készülnek, hogy még az újabb rezsicsökkentés és a választások előtt kivigyék az osztalékot az országból. Ezért most megvizsgálják, hogy elég tartalékot raktak-e félre karbantartásra.

Ez izgalmas érvelés, mert a szolgáltatók az utóbbi hónapokban pont azt sérelmezték, hogy a különadók és a rezsicsökkentés miatt nem maradt pénzük karbantartásra. Most a kormány vette át az ellátásbiztonság miatti aggódást.

A Főgáznál is nagy átvilágítás kezdődik. Ez nemrég lett teljesen állami cég (49% a kormányé, 51% a Fővárosi Önkormányzaté), és úgy tűnik ez lesz a bezzegcég, ahol megmutatják a fogyasztóknak, hogy milyen barátságos gazda az állam.

Németh Szilárd rezsiügyi kormánymegbízott például találkozott egy 90 éves nénivel, akinél a Főgáz kikapcsolta a gázt, és még 650 ezer forint kötbért is követelet tőle. A nénivel akkor találkozott, amikor polgármesterként személyesen vitt neki tüzifát. A néni rosszul lát és járókerete is van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.