Hogyan hajtanak a szavazatodra a fiatal pártkatonák?

POLITIKA
2014 február 26., 12:55
  • Mit csinálnak a fiatal DK-sok Facebookon?
  • Elég gyenge bulikat szerveznek! :(
  • És a jobbikosok?
  • Mindenkit lenyomnak lájkvadászatban.
  • Megnéztem, hogy állnak a pártok ifjúsági szervezetei a közösségi médiával.
  • Facebook, Instagram, Ask.fm.

Olyan dolgok derültek ki, amelyek elengedhetetlenek a magyar közélet jobb megértéséhez.

Vagy nem.

De azon nem árt mosolyogni, hogy a Gyurcsány-párt aktív fiataljai másfél sörpadnyian vannak, és ahelyett, hogy kinőnék a hózentrógert, inkább felvesznek hozzá egy párducmintás farmert.

Minden, amit a fiatal dékásokról tudni érdemes
photo_camera Minden, amit a fiatal dékásokról tudni érdemes

Volt államtitkárokkal járnak kocsmázni és ezt rendszeresen meghirdetik Facebookon. Néha megosztanak valami unalmas kormányellenes blogposztot, vagy kiírják, hogy a héten épp milyen civil tüntetésre telepedtek rá.

De miért érdekelne ez bárkit is?
Vagy akár egy DK szimpatizáns fiatalt?
Mi mást tud nyújtani ez a Facebook oldal, mint a párt főoldala?

Ezek a kérdések majdnem minden párt ifjúsági tagozatánál felmerülnek. Oké, van csinos honlapjuk, van néhány ezer lájkjuk, de feleslegesen, mert

nem tudnak kihozni belőle semmit.

Az egyedüli kivétel a Jobbik Ifjúsági tagozata.

Goebbels helyett Oravecz Nóra

A programját a rendszerkritikára építő pártnak amúgy is a 30 év alattiak jelentik a legkényelmesebb korosztályt, de a tavalyi év végén beerősítettek egy olyan országos kampánnyal is, amit kifejezetten a fiataloknak szántak.

Az ifjúsági tagozatuk (Jobbik IT) is sokat beszél aktuálpolitikáról és a kampánytémáikról,

de nem kizárólag arról.

Egyszerűen elrakták a Goebbels könyvet, és inkább meglovagolják az Oravecz Nóra jelenséget, közhelyes képekkel, szövegekkel vagy épp cukizó fotókkal. Ami aztán több száz lájkot és több tucat megosztást hoz nekik.

Osztottak már meg filmelőzetest is, de az én személyes kedvencem a fasz alakú kígyókkal kezdődő furcsa állatos lista a honlapjukon.

Négy évvel ezelőtt még a burkolt cigányozás, a "vérszívók lecsapása" volt a párt egyetlen üzenete, de már rájöttek, hogy a Kárpátia groupie-kat felesleges tovább győzködni, inkább a fiatal, első- és másodszavazókra mentek rá és a Jobbik IT lájkolóinak számát megnézve ez nem is megy nekik rosszul.

link Forrás

Egyébként nem csak az ifjúsági szervezetük jár élen a közösségi médiában. A Jobbik volt fent elsőként Instagramon, ahol gyönyörűen mutat a filterezett nemzeti radikalizmus.

De a Jobbik IT ennél is tovább ment, úgy tűnik, hogy lesz tumblr, és megy már az ask.fm oldaluk, ahol bármit lehet kérdezni tőlük. Valaki gyorsan meg is ragadta az alkalmat, és lenácizta őket.

Amire egy hibátlan kiskutyával válaszoltak.
Gyorsan rá is kerestem a "kiskutya", "cuki kutyus", "cute dog", "puppy" szavakra a Google-ben, hogy kiderítsem, honnan merítik a napi aranyosságot a kisjobbikosok.


A "happy puppy" volt a megfejtés.

Persze ez a fiatalos stílus nem mindenki szerint áll jól a Jobbiknak, a januári plakátkampányukat elindító sajtótájékoztatón Dúró Dóra, a párt szóvivője bevallotta, hogy a korábbi "Miénk a jövő!" kampányt nem mindenki érezte magáénak, mivel egyes vádak szerint túlságosan liberális és Benetton-reklámos lett.

Ezzel szemben az MSZP-nél mindjárt két ifjúsági szervezet is várja a fiatalokat, a párt hivatalos Ifjúsági Tagozata mellé – az MSZP megfogalmazása szerint - "betársult" a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom, akármit is $$$ jelentsen $$$ társulni egy politikai párthoz.

Itt van hát a nagy lehetőség, hogy akkor a kettő legalább egy normális tematikára fel tud építeni valami okos, fiatalokat megcélzó propagandát, de semmi ilyesmit nem találtam. Annyira unalmasak, hogy

rajtuk még csak röhögni sem lehet.

A kormánypárt fiataljainak, a Fidelitasnak néha van egy ötletes politikai akciója, de inkább bulvártémák meglovagolásával (vizsgálnák a kiemelt pénzforgalommal működő adózókat adománygyűjtő szervezeteket) és az elképzelt ellenfeleik gyerekes lejáratásával próbálnak köztudatba kerülni.
De nincs ez másképp a KDNP ifjúsági tagozatánál, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnél sem. A legutóbbi médiahaknijukkal a Corvinus egyetem Marx szobrát akarták elbontani, sikertelenül.

Sokat elmond az ő internetes jelenlétükről, hogy erről, a teljes magyar sajtó által leközölt tiltakozásukról egy betűt nem írtak le a Facebook oldalukon, csak utólag sikerült egy témába vágó blogposztot megosztaniuk.

A címlapkép forrása a Jobbik IT facebook oldala.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.