Sikorski: Hiba volt. Moszkva: Nincs alku

Miközben fegyveresek bitorolják a krími parlamentet, és teljese készültségben van az ukrán rendőrség, Oroszország és a Nyugat már üzenget is egymásnak.

Oroszország külügyminisztériuma a Twitteren közölte, hogy megalkuvás nélkül védi „az orosz honfitársak” érdekeit. Moszkva szerint Ukrajna nagymértékben megsértik az emberi jogokat, és „az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok megsértésére".

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a CNN-nek azt mondta, hogy hiba volt az ukrán parlament részéről a nemzeti kisebbségeknek, különösen az oroszoknak anyanyelvük használatában különös jogokat biztosító törvény eltörlése. „Az új ukrán kormánynak egyértelműen jeleznie kell az etnikai kisebbségek felé, hogy szívesen látják őket, és helyük van az új rendszerben. Ukrajna ráadásul tagja az Európa Tanácsnak, és aláírta az etnikai kisebbségek jogi védelméről szóló megállapodásokat."

A krími fejleményekről azt mondta: más uniós külügyminiszterekkel együtt jelezték az orosz partnereknek, hogy "a szeparatista kártya kijátszása súlyos hiba lenne". Oroszország 1994-ben aláírta a "budapesti nyilatkozatot", így Ukrajna önként lemondott a Szovjetuniótól örökölt atomfegyverekről, amiért cserébe Oroszország, az USA és Nagy-Britannia garantálták függetlenségét és határainak sérthetetlenségét. Sikorski szerint a miniszterelnöknek jelölt Arszenyij Jacenyuk "tapasztalt, megbecsült, nagyon hozzáértő politikus". Tudja, hogyan kell tárgyalni Oroszországgal, ami nagyon fontos, és a Nyugat bízik benne. (MTI)