Turcsinov azt ígérte, egyelőre nem írja alá a nyelvtörvény eltörlését

2014 február 27., csütörtök 13:01

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője ma szóbeli ígéretet kapott Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöktől, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott jogszabályt, amíg nem készül el egy új, minden érintettnek megfelelő nyelvtörvény.

"A parlament mai ülésén odamentem Olekszandr Turcsinovhoz, elmondtam érveimet, rámutattam az ügy fontosságára, illetve jeleztem, szót kérek, hogy a parlament tagjai előtt mondhassam el véleményemet. A parlament elnöke megértésemet kérte annak kapcsán, hogy most csak a frakciók képviselőinek adhat szót, illetve a krími eseményekkel kénytelenek foglalkozni, ezért írásban adtam át, mit kérünk tőle" - közölte Gajdos István sajtószolgálata az MTI-vel.

Eszerint szóbeli ígéretet kapott az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnöktől, hogy addig nem írja alá a szóban forgó jogszabályt, amíg nem dolgoznak ki olyan nyelvtörvényt, ami minden érintettnek megfelelne. "Reméljük, hogy a megbízott államfő betartja szavát, és nem csorbulnak kisebbségi jogaink" - mondta Gajdos.

Amíg Turcsinov nem látja el kézjegyével a vasárnap elfogadott jogszabályt, addig a jelenlegi törvény hatályban marad. Az új törvény kimunkálása céljából felállítandó munkacsoportba Tóth Mihályt, a téma elismert szakértőjét, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnökét delegálja a szövetség, az ő jelölését támogatják a román és a bolgár közösségeket képviselő képviselők is.

"Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki csatlakozott tiltakozásunkhoz, aki szót emelt a nyelvtörvény eltörlése ellen határon innen és túl. Külön köszönet a magyar kormánynak és az anyaországi pártoknak azért, hogy operatívan reagáltak a történtekre, visszautasítva az ukrajnai kisebbségek, így a magyar közösségünk számára fontos jogszabály hatályon kívül helyezését. Ez a történet azonban még nincs lezárva, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a leendő új nyelvtörvény ne szűkítse meglévő jogainkat. Továbbra is szükségünk van tehát egész közösségünk, illetve az anyaország, valamint az EU támogatására" - mondta Gajdos, aki szerint reményre ad okot, hogy a mai parlamenti beszédében az időközben miniszterelnökké kinevezett Arszenyij Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy olyan nyelvtörvénye lesz Ukrajnának, amely szavatolja a kisebbségek jogait.