Jogellenesen szegregálták a cigány gyerekeket a nyíregyházi iskolában

oktatás
2014 február 28., 14:26
comments 63

A Nyíregyházi Törvényszék ma meghozott, nem jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárásban.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi bezárásra a bíróság, az ítélet jogerőre emelkedése után viszont újabb elsős osztályok már nem indulhatnak az intézményben. A bíróság végzésében emellett kötelezte a Hajdúdorogi Egyházmegyét és a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a jogsértés abbahagyására, illetve eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől.

A perbe az államosítások miatt bekerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KILIK) is, aminek az ügyvédje azzal érvelt, hogy a felperes által elvárt különös integrációs feladatokat nem óhajt végrehajtani, mert arra sem lehetősége nincs, sem pedig nem is látja jelenleg szükségesnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.