Jogellenesen szegregálták a cigány gyerekeket a nyíregyházi iskolában

A Nyíregyházi Törvényszék ma meghozott, nem jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárásban.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi bezárásra a bíróság, az ítélet jogerőre emelkedése után viszont újabb elsős osztályok már nem indulhatnak az intézményben. A bíróság végzésében emellett kötelezte a Hajdúdorogi Egyházmegyét és a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a jogsértés abbahagyására, illetve eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől.

A perbe az államosítások miatt bekerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KILIK) is, aminek az ügyvédje azzal érvelt, hogy a felperes által elvárt különös integrációs feladatokat nem óhajt végrehajtani, mert arra sem lehetősége nincs, sem pedig nem is látja jelenleg szükségesnek. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.