Orosz zászlós fegyveresek ellenőrzik a Krímbe vezető utakat

A parlament után a nemzetközi repülőteret is elfoglalták oroszpárti fegyveresek a Krím-félsziget közigazgatási központjában, Szimferopolban és Szevasztopolban is. Péntek hajnalban ötven fegyveres (ránézésre hasonlóak, mint azok, akik a parlamentet foglalták el csütörtökön) érkezett Kamaz teherautókon a repülőtérre, és kitűzték az orosz zászlót. A forgalom ettől még működött tovább.

Az ukrán belügyminiszter a jelenlétüket "fegyveres inváziónak" nevezte.

Fotó: REUTERS/David Mdzinarishvili

A Krímbe vezető utak mentén közben géppisztolyokkal felfegyverzett emberek ellenőrzőpontokat állítottak fel Csanga és Armjanszke falvak körzetében, a Perekopi-földszoroson, és átvizsgálják szárazföldről a félszigetre érkező járműveket.

A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába öltözött fegyveresek, és orosz karszalagot viselő civilek tucatjai betonakadályokat emeltek, és tüzelőállásokat építettek ki  a golyószóróknak orosz zászlókkal fellobogózott homokzsákokkal a két településnél.

Fotó: REUTERS/David Mdzinarishvili

A Szevasztopolból és a környező falvakból érkezett fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy az ukrán nacionalisták bejutását akarják megakadályozni a Krímbe, és elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.

Arról, hogy miért forró hely a Krím, bővebben itt írtunk. (Guardian/RT/MTI)