Putyin fegyveres erőt alkalmazna

külföld
2014 március 01., 09:25
comments 189
  • Putyin a felsőház jóváhagyását kéri fegyveres erő alkalmazásához.
  • Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország további hatezer katonát vezényelt Ukrajna területére.
  • Ihor Tenjuh válaszul riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál.
  • Van, aki már nyílt megszállásról ír.
  • Cikkünk frissül.
photo_camera Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Az orosz parlament felsőházának elnöke, Valentyina Matvijenko szerint

nem zárható ki, hogy Oroszország korlátozott létszámú katonai erőt küld a Krímbe.

Erre akkor kerülhet sor, ha a tengeri flotta, és az orosz állampolgárok biztonságának védelme megkívánja. A döntés a parlament elnöke szerint Putyin kezében van, de ezt a lehetőséget is figyelembe kell venni, mert "meg kell védeni az embereket". A krími miniszterelnök napközben Putyinhoz fordult segítségért, a Kreml pedig válaszul közölte, nem hagyják figyelmen kívül a kérést.

Az orosz alsóház arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy hozzon intézkedéseket a krími helyzet stabilizálására. Az állami duma azt kéri az elnöktől, hogy "használjon fel minden lehetőséget a lakosságnak az önkénytől és az erőszaktól való megvédése érdekében".

Azonosító nélkül

A dél-krími Feodoszija kereskedelmi kikötőjébe szombaton befutott a Zubr orosz deszant hajó, amely nem tartozik a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta kötelékébe - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a liga.novosztyi ukrán hírportál. Szemtanúk szerint a légpárnás hajó azonosító jelzések nélkül érkezett a kikötőbe.

Szombaton orosz fegyveresek hatoltak be egy légvédelmi bázisra a Krímen, a rakétaegység parancsnoki központját próbálták meg elfoglalni. Az Interfax jelentése szerint huszan voltak, harcokról vagy áldozatokról nem érkezett hír.

A krími parlament arról döntött, hogy előrehozzák a Krím-félsziget elszakadásáról szóló népszavazást. Eredetileg május 25-én szavaztak volna erről, az AFP jelentése szerint ezt most március 30-ra módosították.  A kérdés az lesz:

Támogatja-e, hogy a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon Ukrajnán belül?

És nem csak a Krímen erősödnek az oroszpárti erők - Donyeckben tízezres tüntetés után leszedték az ukrán zászlót a kormányhivatalról és oroszt tűztek ki a helyére. Összecsapások voltak oroszbarát- és ellenes tüntetők között Harkivban.

Eközben Kijevben

Az ukrán kormány azzal vádolja Oroszországot, hogy katonákat vezényel a Krím félszigetre, ahol Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri flotta. A bázis területét Moszkva egy 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra. Oroszország álláspontja szerint nem sértették meg az Ukrajnával kötött megállapodást.

Visszavonást követelnek

Az ukrán kormányfő felszólította szombaton Moszkvát, hogy vonja ki odavezényelt csapatait a Krím félszigetről.

"Ismételten azzal a felhívással fordulunk Oroszországhoz, hogy vonja vissza csapatait, és tartsa be a kétoldalú megállapodásokat"

- mondta Arszenyij Jacenyuk.

photo_camera Fegyveres a krími parlamentnél. Fotó: REUTERS/ David Mdzinarishvili

Szerinte a válságot az illetéktelen orosz jelenlét okozza az Ukrajnához tartozó autonóm területen. Jacenyuk az ukrán kormány ülése előtt azt mondta, nem hagyják magukat belerántani egy katonai konfliktusba. Az ukrán miniszterelnök szerint az viszont elfogadhatatlannak, hogy orosz katonai járműveket vezényeltek ukrán városok központjába.

Megszakadt a kapcsolat

Az internet- és telefonkapcsolat megszakadt a Krím és Ukrajna többi része között a legnagyobb ukrán telekomunikációs társaság, az Ukrtelekom közlése szerint. A vállalat szerint infrastruktúráját megrongálták, dolgoznak a helyreállításán.

Közben kozák szabadcsapatok is érkeztek a Krímre:

Magán haderő

Oroszország hivatalosan azt állítja, hogy nem az ő katonáik vannak a repülőtereken. Ez technikailag igaz is lehet, ez azonban messze nem jelenti azt, hogy ne lenne közük hozzájuk. A Daily Beast cikke szerint a fegyveresek az orosz belügyminisztériummal szerződésben álló egyik magán biztonsági cég emberei lehetnek. Erről több orosz forrás is beszélt a lapnak.

photo_camera Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Az orosz külügyminisztérium közben azt állítja, Kijevből érkeztek a fegyveresek, akik megpróbálták elfoglalni a krími belügyminisztériumot. "Március elsejére virradó éjjel Kijevből irányított, ismeretlen fegyveresek megpróbálták elfoglalni a Krími Autonóm Köztársaság belügyminisztériumát. A hitszegő provokáció következtében többen megsebesültek, az önvédelmi osztagok határozott fellépése nyomán azonban sikerült elejét venni az akciónak" - írja az orosz az orosz külügy.

Az ITV News tudósítója szerint Szimferopolban gyakorlatilag nyílt megszállás zajlik, az orosz erők teljesen átvették a rendvédelmi feladatokat.

A Gazprom pedig bejelentette, Ukrajnának törlesztenie kell a tartozását, különben nem tudják tovább biztosítani a kedvezményes gázt. Erről bővebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.