A magyar külügyminisztérium elítéli a kínai késes terrortámadást

Terrorizmus
2014 március 03., 09:18
comments 7

A kínai hatóságok szerint hszincsiangi szeparatisták voltak azok a késes terroristák, akik megöltek 29 embert, és megsebesítettek több mint 130-at Kunmingban, egy zsúfolt vasútállomáson. A támadók válogatás nélkül kaszabolták le, és kergették az áldozatokat. Szemtanúk szerint a rendőrök azt ordították, hogy „Gyere, késelj meg engem!”, hogy így mentsék a civileket.

Annak ellenére, hogy Kínában tilos lőfegyvert tartani (bár 2012-ben így is lefoglaltak 160 ezer csempészfegyvert), a kínaiak ellen elég sok késes támadás történt már, főleg iskolákban és plázákban. Tavaly júniusban Hszincsiangban, egy rendőrőrsön 9 rendőrt és 17 civilt öltek meg késekkel. Júliusban egy elmebeteg 4 embert megkéselt Pekingben, köztük egy kétéves fiút. Egy hónappal később egy henani buszon egy utas több embert megszúrt, és megölt hármat, köztük egy 10 éves gyereket és egy 10 hónapos csecsemőt.

A hivatalos adatok szerint Kína a világ legbiztonságosabb országa (100 ezer emberre 0,8 gyilkosság jut, míg Svájcban 1,27), de a vezetés a statisztikákat durván hamisítja. Hogy védekezzenek a támadóktól, az iskolákban kungfuzni tanítják a gyerekeket, 22 centinél hosszabb pengéjű késeket csak regisztrált személyek vehetnek, és a késárusoknak tilos fegyvert eladniuk az „abnormálisan viselkedőknek”.

Végre egy határozott magyar kiállás!

Ha Ukrajna esetében késett is a kiállás, a keleti nyitás jegyében a kínai akció után nem sokáig váratott magára a magyar külügy reakciója:

„A Külügyminisztérium határozottan elítéli a kínai Jünnan tartomány fővárosában, Kunmingban elkövetett merényletet és részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak. Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját és elfogadhatatlannak tartja a civil lakosság ellen elkövetett értelmetlen erőszakos cselekedetet.”

(Guardian, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.