Minden hegymászónak 8 kg szemetet kell lehoznia a Mount Everestről

Áprilistól legalább 8 kg hulladékot kell leadnia minden hegymászónak a Mount Everestről való leereszkedés után – közölte a nepáli turisztikai minisztérium. Erre azért van szükség, mert nagy mennyiségű szemét (műanyag csomagolások, üres ételkonzervek, kötelek, létrák, sátorfelszerelés) halmozódott fel a világ legmagasabb csúcsa környékén.

Azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, a becslések szerint a 4 ezer próbálkozó kb. 50 tonna hulladékot hagyott hátra a hegyen. Most évente több százan másszák meg a csúcsot.

Az új szabály megsértésének büntetési tételeit még nem közölték, de a nepáli szaktárca szerint áprilistól minden hegymászónak 4000 dollárt (900 ezer forint) kell előre letétbe helyeznie az alaptáborban, amit akkor kap vissza, ha lefelé jövet leadja a legalább 8 kg szemetet.

Fotó: savingmounteverest.org

A kormány becslései szerint az alaptábor fölé emelkedő hegymászók átlagosan 7-8 kiló hulladékot termelnek, tehát mindenkinek elég lesz nagyjából a saját szemetét lehoznia, de ha ez nem érné el a 8 kilót, akkor ki kell pótolnia más otthagyott szemetéből. Az intézkedéssel tehát csak a további szemétfelhalmozódást lehet megakadályozni.

Az elmúlt években nem kormányzati szervezetek is tettek erőfeszítéseket a hegy megtisztítására. Egy hegymászást támogató logisztikai ügynökség, a katmandui székhelyű Asian Trekking szervezésében 2008 óta 15 tonna hulladékot hoztak le a hegyről.

Nepál mostanában több ponton is módosította a hegymászás szabályait. Két héttel ezelőtt jelentették be, hogy katonák és rendőrök fogják a rendet biztosítani a Mount Everest nepáli alaptáborában. Szintén február közepén módosították a hegymászás díjszabását az egyedül mászók és a kis létszámú csoportok javára. A nepáli kormány azon is dolgozik, hogy hamarosan 103 új csúcsot nyithasson meg a hegymászók előtt a jelenlegi 326-on túl. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.