Budapest divatfőváros lett: hódít a normcore

DIVAT
2014 március 05., 10:37
comments 156

Divatfőváros LETT?

A nagy fityiszt! Mindig is az volt.

Legalábbis az elmúlt harminc évben biztosan.

Magyarország meg divatország.

Egyszerűen csak most jutott el New Yorkig az, amit mi már olyan természetességgel mívelünk, mint ahogy mások megisznak egy pohár vizet, ha szomjasak.

Igen, öltözködésről van szó – divatos öltözködésről.

Aki most picit is meghökkent, annak feltételezhetően fogalma sincs arról, mi is az a normcore, eszik-e vagy isszák. Segítünk!

Mi is az a normcore?

Az elnevezés Fiona Duncan New York-i újságírótól, pontosabban Brad nevű ismerősétől származik. Fiona sétálgatott az utcán és hirtelen rádöbbent, hogy öltözködésük alapján képtelen megkülönböztetni a korábban különc, divatos és hip urbánus fiatalokat azoktól a 40 és a halál között tengődő emberektől, akiknek már nem foglal el kitüntetett szerepet az életében, hogy mit vesznek fel reggel, mielőtt munkába indulnak. Vagy kirándulni. Vagy úgy általában kimenni az utcára. Fiona tanácstalanságában felhívta Bradet, vázolta a helyzetet és magyarázatot követelt tőle. Brad válasza rövid és velős volt:

"lol normcore."

Brad nem a kisujjából szopta az elnevezést. Egy hozzá közel álló, aktuális és eljövendő trendekkel foglalkozó csoportosulás, a K-Hole már egészen komoly filozófiát is kreált a jelenség mögé, ami nem feltétlenül a divatról szól:

"Egynek lenni a sok közül. Feladni a különcködést és az eredetiségre való erőltetett törekvéseidet. Nem mindenáron azért küzdeni, hogy öltözködéseddel fejezd ki, mennyire különbözöl másoktól. Egyszerű ruhák. Plázaruhák."

Dióhéjban; magyarul: vedd fel azt, amit apád is felvenne.

Remélem ezt nem kell tovább magyarázni az egymillió Fila-táska, a kétmillió Budmil-akármi, az ötmillió zokniszandál és a tízmillió farmernadrág és sima fehér póló országában.

Nem vicces

Egyfelől, mert a normcore – immár hivatalos – térhódításának önkéntelenül is áldozata lett a szerkesztőség nagyjából 45 százaléka, akik hirtelen divatosan kezdtek el öltözködni, még ha erről még fogalmuk sincs.

Másfelől, mert a trend tényleg Tényleg TÉNYLEG elterjedni látszik; mármint a Hot and Cool-tól a Vogue Paris-n át a Garmento-ig, a magukra picit is adó divat-buzgómócsingok tekintélyes százaléka olyan kollekciókkal bombáz, mint aminek ez a szerencsétlen nő is áldozata lett.

Harmadfelől – csak, hogy a dolog súlyosságát is érzékeltessük valahogy – akár Ukrajna sorsa is múlhat azon, Obama mennyire normcore.

photo_camera Barack "normcore" Obama

Pedig Fiona Duncan szerint az egész csak viccnek indult.

Budapesten kitört a divatvulkán

Amint megtudtuk, hogy divatfőváros lettünk, Botos kolléga azonnal a város divat-epicentrumához sietett, ahol szerencsére pont csordogált a trendláva.

Ez az úr sem egy francos divatbemutatóról igyekszik haza. Szegett fővel éli a normcore-t. Hardcore normcore. 2014.

normcore_6

Normcoring at its finest – New York, elbújhatsz. Sőt, bújj el!

normcore_5

Egynek lenni a 7 milliárdból. Trendtelennek, arctalannak. Kapucnisnak.

normcore_1

Ez a fiú biztosan nem a legfrissebb trendeket csekkolja a telefonján, hiszen a legfrissebbet éppen éli.

normcore_2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt