Mit bohóckodsz az interneten, amikor az sincs fent, aki kitalálta?

TECH
2014 március 05., 09:55
comments 23

„Sosem szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik engem elfogadna tagnak.” (Groucho Marx)

Innál kólát, ha a Coca-Cola főnökéről tudni lehetne, hogy sosem issza azt a sötét levet? Nyilván simán. És ennél a McDonald's-ban, ha a CEO büszke vegetáriánus lenne? Persze, miért ne.

Oké, de ha egy közösségi oldal arról szól, hogy

!!MINDENKI EZT HASZNÁLJA!!!

akkor nem érzed azt, hogy hülyének néznek, ha még az alapító-vezérigazgató-tulajdonos is csak kéthetente néz fel, és olyankor is úgy posztol, mintha a fogát húznák?

Facebook

 

Mark Zuckerberg, a Facebook Steve Jobsa gyakran heteket, vagy akár egy hónapot is kihagy két poszt között, és akkor is olyan, mint amikor az ember főnöke küld egy távolságtartóan baráti hangulatú meghívót egy nyomasztó céges bulira. Vajon a cég részvényárfolyama mennyi lenne, ha mindenki csak kéthetente posztolna egyet?

Twitter

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és ügyvezető elnöke januárban pont egy hónapig nem twitterezett, és arról, hogy emiatt érdemes-e aggódni, még a Quartz is írt egy elemzést. Azóta is inkább csak másokat retweetelt. Egyébként kb. erre használja a mikroblog-szolgáltatót:

Evan Williams társalapító viszont még mindig becsületesen posztol. Ahogy Biz Stone is.

Noah „i started this” Glass viszont tavaly szeptemberben ezzel az üzenettel hagyta ott a szörnyet, amit elszabadított:

Tumblr

karp tumblr

Nemrég lett 7 éves David Karp Tumblr-alapító mikroblogja. Karp tavaly még egész aktív volt, kb. 1,5 naponta posztolt. (Ez persze semmi, a magyar tumblrezőkben napi 4-5 bejegyzés simán benne van, az amerikai tinik pedig szakmányban posztolnak.) Idén viszont már 10 posztja sem volt egy hónapban, és ezek nagy része amúgy is olyan, mintha valami Instagram-poszt lenne.

Egyébként Nick Denton, a Gawker médiabirodalom feje sem nagyon pörgeti ki a találmányát, a Kinját.

Instagram

Kevin Systromnak, az Instagram egyik alapítójának idén eddig két posztja volt. Egy a barátnőjéről januárban, egy másik szintén róla februárban:

Mike Krieger, az Instagram másik alapítója se túl aktív. Idén eddig 10 képet töltött fel. És hogy mennyire használja kreatívan a szolgáltatást? Itt a válasz:

Youtube

Az egyre inkább közösségi oldalként is funkcionáló videomegosztó három alapítója közül egyik sem használja már a Youtube-ot.

  • Steve Chen 3 éve töltött fel utoljára videót.
  • Chad Hurley soha nem is használta.
  • Jawed Karim pedig összesen 1 videót töltött fel, 8 éve, azóta csak egy kérdése volt: „why the fuck do i need a google+ account to comment on a video?”

internet floppy kommunista

Nem hiszem, hogy ezután a cikk után kidobnád a laptopodat az ablakon, de ha bármelyik fenti szolgáltatót menőnek tartod, akkor valószínűleg azok teremtői is csak gratulálni tudnak a kitartásodhoz.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mit csinál most az Iwiw alapítója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.