Kivizsgálják, hogy kik lőttek valójában Kijevben

külföld
2014 március 08., 12:39
comments 51

Szerdán szivárgott ki a Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Urmas Paet észt külügyminiszter közötti telefonbeszélgetés. Ebben mondja az észt miniszter, hogy

Egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból.

Paet Ashtonnak még hozzátette, hogy egy, a sérülteket kezelő kijevi orvosnő az mondta neki, hogy minden jel arra utal, hogy ugyanazok a mesterlövészek végeztek rendőrökkel és tüntetőkkel is, szerinte ugyanolyan lövedékeket használtak mindkét oldalon. Az észt külügyminiszter sajnálta, hogy kiszivárgott a beszélgetés, de megerősítette, hogy beszéltek ezekről. A telefon hanganyagát a Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Janukovics volt elnökhöz hű tisztjei töltötték fel az internetre.

photo_camera REUTERS / David Mdzinarishvili

Szombaton új kijevi vezetés bejelentette, hogy parlamenti bizottság vizsgálja ki a februári kijevi tüntetések idején orvlövészek által elkövetett gyilkosságokat. Meghallgatnának külföldi szakértőket, orvosokat és szemtanúkat is. A vizsgálóbizottságot a tervek szerint Andrij Parubij, az államfő mellett működő Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság elnöke vezetné. Paribuj korábban tüntetések központját, a Majdant irányította. Az összecsapásokban összesen 100 embert halt meg.

photo_camera REUTERS/Konstantin Grishin

Az Európai Unió is ragaszkodik a független vizsgálóbizottsághoz. Kérik, hogy abba vonják be az Európa Tanácsot is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton jelentette ki, hogy a kijevi orvlövészek ügyét

nem szabad szőnyeg alá seperni, azzal foglalkoznia kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.