Hodorkovszkij Kijevben támadja Putyint

külföld
2014 március 09., 17:41
comments 29

Putyin ellenes beszédet mondott vasárnap Kijevben Mihail Hodorkovszkij, az egykori dúsgazdag orosz olajmágnás a Függetlenség terén. Szavait ezrek hallgatták.

„Megmutatták nekem, hogy mit műveltek itt a téren hatóságok. Mindent az orosz hatóságok beleegyezésével tettek, több mint száz ember halálát és több mint ötezer sebesülését okozva”

– mondta Hodorkovszkijt a Reuters szerint.

Hodorkovszkijt egy időben Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenfelének tartottak. Mivel nem hódolt be Putyinnak, több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a téli olimpia előtt elnöki kegyelemmel szabadult, pár hónappal a büntetésének letöltése előtt. Azonnal Németországba, majd Svájcba ment. Most hirtelen ő is a demokrácia hőse lett, a Pussy Riot például őt akarja orosz elnöknek. Kijevbe a hét végén érkezett.

photo_camera Fotó: Tatyana Makeyeva / Reuters

„Láttam furnérlemez pajzsaikat, melyekkel dacolni próbáltak a golyókkal. Sírhatnékom támadt, annyira szörnyű volt”

– mondta Hodorkovszkij (az MTI szerint elérzékenyülőn remegő hangon). Az államilag ellenőrzött orosz médiában felállított kép, ami a tüntetőket veszélyes szélsőségeseknek bélyegezte, hamis volt – mondta az orosz milliárdos, akit Putyin egyébként azzal a feltétellel engedett szabadon, hogy nem ártja magát az orosz politikába.

„Az orosz propaganda hazudik, mint mindig. Nincsenek itt se fasiszták, se nácik. Nincs belőlük több, mint Moszkva, vagy Szentpétervár utcáin. Itt csodálatos emberek vannak. Olyanok, akik kiálltak a szabadságukért!”

– mondta az egykori oligarcha, akinek még mindig elég szép vagyona van, amit kimentett Putyin elől.

Azzal, hogy erősen cáfolja a hivatalos orosz álláspontot, ami szerint neofasiszták fenyegetik Ukrajnában az oroszokat, jó eséllyel kiboríthatta Putyint, aki erre az ürügyre építi a krími invázióját. Putyin még mindig tagadja, hogy orosz fegyveres erők vannak a Krímben.

„Azt akarom, hogy tudjátok, van egy másik Oroszország is. Vannak emberek, akik a letartóztatások, a hosszú börtönévek ellenére háború ellenes tüntetésekre mennek Moszkvában, emberek, akiknek az orosz és ukrán nép barátsága fontosabb még a saját szabadságuknál is!”

– mondta Hodorkovszkij.

Hodorkovszkij mielőtt Ukrajnába érkezett volna, felajánlotta, hogy közvetít a krími válságban, de egyelőre nincs jele, hogy bárki szeretné ezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.