Mit csinál a NOB, ha csalással vádolják? Kamuidézetet ad a vesztes szájába

sport
2014 március 09., 09:03
comments 34

A csalás annyira szerves része a műkorcsolyának, mint a focipályának a szögletzászló, így különösebben nem is foglalkoztunk vele, amikor a szocsi olimpia női száma után az egész műkorcsolyavilág csalást kiáltott. A versenyt egy 17 éves orosz lány, Adelina Szotnyikova nyerte úgy, hogy gyakorlatára húsz százalékkal magasabb pontszámot kapott, mint alig egy hónappal korábban, az Európa-bajnokságon.

Van ez így, pláne, ha a pontozók között egy orosz és egy ukrajnai orosz is van - és akkor az orosz hadsereg még nem szállta meg Ukrajna egy részét.

De most újabb, egészen vicces fordulata van a sztorinak. Két héttel Szotnyikova, khm, meglepő győzelme után a szocsi olimpia még mindig működő hivatalos weboldalán megjelent egy nyilatkozat a második helyezett koreai Kim Junától. "Remek show-t produkált. Nagyon technikás korcsolyázó, akit nehéznek bizonyult ma legyőzni [...] Mindketten az aranyért csatáztunk, de neki sikerült nyernie".

Ez már a tárolt változatban sem olvasható, de a Wire printscreenelte:

kimyuna

Egy apró szépséghiba van a nyilatkozattal. Kim sosem mondott ilyet. A névtelenül megjelent írásban hivatkozott idézetre Kim és ügynöke vigyelt fel. "Kim Juna nem mondott ilyet" - nyilatkozta a korcsolyázót képviselő ügynökség a Csoszun Ilbo koreai lapnak.

Mit lépett ezután a honlap tartalmáért felelős Nemzetközi Olimpiai Bizottság? Szimplán törölte az idézetet, de úgy, hogy az oldalon semmilyen utalás nincs arra, hogy a cikk tartalma változott. Mindez tökéletesen egybecseng azzal, ahogy a Nemzetközi Korcsolyaszövetség kezelte eddig a botrányt. A szervezet eddig minden, a verseny eredményét kritizáló hozzászólást törölt a honlapjáról, amiről eltávolította a kontaktinfókat is, nehogy valaki levelet tudjon írni nekik az ügyben. (Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.