A lengyel külügyminiszter szerint az oroszok gyengébbek, mint gondolnánk

külföld
2014 március 11., 11:04
comments 31

Az ukrán válságban hiperaktív lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski szerint még nincs veszve a Krím. "Még vannak ott ukrán katonai alakulatok és az orosz többség sem olyan elsöprő. A lakosság negyven százaléka ukrán vagy tatár" - mondta a Spiegelnek adott interjújában.

Ebben azt is mondta, hogy az EU túlértékeli az oroszok erejét. Bár egész Európa attól retteg, hogy az oroszok bevetik a gázfegyvert, szerinte valójában az oroszok csak az EU gázigényének harminc százalékát fedezik. "Norvégia is nagyobb ellátónk. Nem hiszem, hogy az oroszok ezzel nyomást gyakorolhatnának. Kell nekik a pénzünk" - mondta.

Szerinte amúgy keményebben kéne fellépni az oroszokkal szemben:

"Én mindig is támogattam az együttműködést Oroszországgal, ha az lehetséges és mindkét fél érdekében áll. De most a határok erőszakos megváltoztatásáról van szó, amire világos választ kell adnunk."

Már csak azért is, mert Ukrajna veszélyes precedenst teremthet. "Az EU-ban is van orosz kisebbség, például a balti országokban. Az katasztrófa lenne, ha Putyin ott is azzal próbálkozna, amivel Ukrajnában."

És hogy személy szerint miért ilyen aktív?

"Az ukránok a szomszédaink. Ugyanazért harcolnak, mint mi 1989-ben. Egy demokratikusabb, kevésbé korrupt, európai országért."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.