Az Európai Bizottság szerint uniós jogot sérthet a magyar földtörvény

gazdaság
2014 március 11., 18:26
comments 15

Az Európai Bizottság szerint attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért a bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Ez az Európai Unió belső piaci biztosa az osztrák mezőgazdasági miniszternek írta levelében az osztrák Kurier című napilap szerint.

A birtokukba került levélre hivatkozva azt írták, Michel Barnier belső piaci biztos szerint attól lehet tartani, hogy sérül az uniós jog. A testület biztosította az osztrák tárcavezetőt, hogy rövid időn belül megtesz minden szükséges lépést az ügyben.

A mezőgazdasági miniszter, Andrä Rupprechter kérte fel Dacian Ciolos agrárbiztost, hogy vizsgálják meg, nem sértik-e az uniós jogot a magyar előírások.

A Brüsszelben tartózkodó Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter kedden az APA osztrák hírügynökségnek az osztrák álláspont megerősítéseként értékelte egy kötelezettségszegési eljárás esetleges megindítását. Szerinte ha megegyezésre kerül sor Magyarországgal, abban az esetben remélhetőleg meg lehet szüntetni a kötelezettségszegési eljárást

Az új magyar földtörvény nyomán a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket.

Az osztrák miniszter szerint a törvénymódosítás gondot okoz, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.