Hétfőtől jönnek az uniós szankciók Oroszországgal szemben

külföld
2014 március 11., 17:12
comments 79

A napok óta lebegtetett szankciók konkréttá válásáról Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszélt Varsóban.

Tusk szerint a szükséges döntések már megszületettek, a szankciók hétfőn lépnek hatályba.

A Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló márciusi 16-i referendum kiírását megelőzően az orosz csapatok megerősítették jelenlétüket a félszigeten. A tervezett referendumot a kijevi kormány és a Nyugat egyaránt elítélte és azt törvénytelennek nevezte.

José Manuel Barroso bizottsági elnök kedden korábban Strasbourgban vámkönnyítésre tett javaslatot Ukrajnával szemben .

A javaslat értelmében csökkentenék az uniós belső piacra irányuló ukrán export vámterheit, évi ötszáz millió euró értékben. Amennyiben a javaslat még áprilisban megkapja a jóváhagyást, az intézkedés júniusban hatályba léphet.

A vámkönnyítés a múlt héten bejelentett segítségnyújtási csomag része lenne. Az összesen 11 milliárd eurós pénzügyi csomaggal Brüsszel Ukrajna gazdasági stabilizációjához akar hozzájárulni kedvezményes kölcsön és támogatás, illetve fejlesztési hitel formájában.

Az állam- és kormányfők csúcsértekezletén múlt hét csütörtökön három szakaszból álló szankciócsomagról határoztak. Elsőként kilátásba helyezték a kétoldalú tárgyalások felfüggesztését, második lépésként beutazási tilalmat és számlák befagyasztását határozták meg, az intézkedés harmadik szakaszaként gazdasági szankciókat helyeztek kilátásba. Az EU mozgástere a gazdasági összefonódások, valamint az EU-tól és Oroszországtól való kölcsönös függőség miatt erősen korlátozott.

Angela Merkel német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán a krími helyzetről tanácskozik Varsóban. A találkozón szóba kerülnek majd Lengyelország az orosz-ukrán konfliktus kapcsán felmerülő aggályai is. Tusk attól tart, hogy az orosz földgáztól való német függőség gyengíteni fogja Berlin Moszkvával szembeni pozícióját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.