Oroszbarát tüntetők verték meg a leghíresebb ukrán kortárs írót

külföld
2014 március 11., 18:55
comments 12

Ukrajna egyik legismertebb írója, Szerhij Zsadan Facebook-oldalára írta ki, hogy "Barátaim, velem minden rendben van", miután az interneten szélsebesen terjedt véres arcáról készült fénykép.

photo_camera Zsadan (via Wikipedia)

Az írót Harkiv városában verték meg oroszbarát tüntetők még február végén. Története most azért kapott nagyobb nyilvánosságot, mert az Egyesült Államokban oktató Vitalij Csernetszkij beszámolt az esetről a New Yorkernek. Agyrázkódással, felszakadt szemöldökkel és orrtörés gyanújával ért véget a támadás. Az összecsapásra akkor került sor, amikor az oroszpárti tüntetők nekimentek a közigazgatási épületeket elfoglaló, az új ukrán kormánnyal szimpatizáló fiataloknak. A negyvenéves Zsadan is támogatta a fiatalok tiltakozását, épp az épületben volt, amikor az ellentüntetők beáramlottak.

photo_camera via EuroMaidan

A beszámolók szerint azt követelték, hogy Zsadan térdeljen le, és csókoljon meg egy orosz zászlót. Mivel erre nem volt hajlandó, összeverték. Bár az író ismert embernek számít Ukrajnában, vélhetően a támadóinak fogalmuk sem volt róla, kit vernek éppen.

Az író amúgy elég népszerű Oroszországban is, az orosz PEN már tiltakozott is a megverése miatt.

Zsadan költőként kezdte pályafutását, de regényeivel lett igazán ismert Magyarországon is. A Depeche Mode című műve talán a legismertebb. (via Könyves blog, via New Yorker)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.