Unod a Facebook News Feedjét? Itt egy másik

TECH
2014 március 11., 12:42
comments 7

Közismert, hogy a Facebook titkos algoritmus alapján pakolja ki a News Feedbe (magyarul hírfolyam) a posztokat, és az ember csak azokat látja, amiket a Facebook arra érdemesnek talál. Az is közismert, hogy a News Feedben megjelenő posztok túlnyomó többsége érdektelen baromság, amit sokszor az is un, aki kiposztolja, csak űzi a információközlési kényszer, a lájkgyűjtés vágya vagy a szimpla exhibicionizmus.

Mégis van, aki folyton parázik, hogy lemarad valamiről, de ezen a hírfolyam Most Recentre állítása sem segít, mert oda sem fér ki minden, amit az ismerőseink posztolnak, egyúttal tovább nő az esélye, hogy az ember végleg belefullad a Foursquare-es bejelentkezésekbe meg az ennyit hízott a papagájom az elmúlt 3 percben jellegű képes update-ekbe.

Megoldás? Egy új, a Facebookénál jobban működő hírfolyam. Nem feltétlenül a Facebooktól.

Ezt az ijesztően tátongó űrt próbálja meg betölteni a Linke. Az appként és külön oldalon is működő alkalmazás magyar fejlesztők találmánya, ami a facebookos helyett saját, szintén titkos algoritmust használ a releváns posztok megjelenítésére, és azon mesterkedik, hogy a saját pályáján, otthonában intézze el a mit sem sejtő Facebookot. Nem lesz könnyű dolga.

A Linke, ami egyelőre pc-n fut, de készül majd belőle iOs-es és androidos verzió is, a rendszerben lévő felhasználók, azon belül az ismerősök aktivitása, posztjai, lájkjai és megosztásai alapján próbálja meg kitalálni, mi érdekelheti a facebookozókat. Igyekszik leszámolni a papagájos poszotkkal, és valódi, hírértékű információt szolgáltatni, bár ez egyelőre nem látszik rajta. Mivel még viszonylag kevesen, néhány százan vannak a rendszerben, és ők is főleg a Budapesti Kommunikációs Főiskola, a BKF hallgatói (a Linke-t a volt BKF-es Birtalan Dániel mellett Gayer Zoltán, az iskola egyik tanára jegyzi), az algoritmus értelemszerűen a BKF-et és az ahhoz közeli tartalmakat sorolja előre.

További featúrák: a legutóbbi ezer megtekintett és lájkolt poszt, illetve a megjelenítés beállítása négy különböző szempontrendszer (mondjuk ki bátran: algoritmus) alapján. Ja, és a legfontosabb:

mozgó gifek,

amiket a Facebook valamiért még mindig nem tud kezelni.
Az az igazság, hogy itt-ott vérzik még a Linke, a lájkaim például egy ideig nem jelentek meg, aztán varázsütésre mégis. De ami kifejezetten idegesítő, az az, hogy az oldal tetején nem híreket kapok, hanem sokat lájkolt oldalakat – mitől lenne az hír, hogy “Vujity Trvtko official”? Vagy hogy “Norbi update”? Esetleg "Showder Klub"? Egyáltalán, mikor közölt utoljára bármelyikük hírként értelmezhető információt?

nyito_screen1

A fejlesztők szerint ez a jelenség logikus, mert hogy a legtöbb lájk az oldalakon, és nem az egyes – feltételezhetően hírt tartalmazó – posztokon keletkezik, és ez nyilván igaz is, bár szerintem ennél sokkal jobban kellene súlyozni ahhoz, hogy a Linke már most, embrióállapotában is News Feedre, és ne Old News Feedre hasonlítson.

A Linke ugyanakkor esküszik arra, hogy a titkos algoritmus annál jobban ki tudja futni magát, minél többen használják, és ezzel nem lehet vitatkozni. A network-elmélet kimondja, hogy egy hálózat annál többet ér, minél többen használják. Például olyan is volt, hogy a Facebookot csak néhány százan használták. Nem is ért 100 milliárd dollárt, mint most. És ha a Linke tíz év múlva csak századannyit ér, már megérte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.