Az ország délkeleti részén októbertől ne tessék majd bajba kerülni, mert nem lesznek mentőhelikoptereink

baleset
2014 március 12., 8:03
comments 52

Egy új uniós szabályozás miatt októbertől lakott terület felett többé nem repülhet egy hajtóműves helikopter,írja az Blikk. Ez nehéz helyzetbe hozza a légi mentőket, pert a mostani flotta negyede ilyen. Az előírásra azért volt szükség, mert katasztrófához lehet abból, ha az az egy hajtómű meghibásodik. A hazai légimentő-flotta hét gépe közül kettő viszont egyhajtóműves.

Állítólag kértük, hogy Magyarországra ne vonatkozzon a szabályozás, de nem vették figyelembe. A két Aérospatiale-Eurocopter AS350B Ecureuil gép a Blikk szerint ezzel alkalmatlanná válik a mentésre, mert hiába történik a baleset lakott területen kívül, a fedélzeten ellátott sérültet kórházba kell szállítani, az viszont kivétel nélkül a városokban van.

A gond a Szentesen és a Debrecenben állomásozó gépekkel lesz, a többi öt Eurocopter, új nevükön Airbus Helikopters már két hajtóművel repül. Ha a két bázisról nem szállhatnak fel a gépek az új szabályok értelmében, úgy hatalmas terület, csaknem az egész délkeleti országrész légi mentés nélkül marad. Egy helikopter nagyjából hatvan kilométer sugarú kört lát el, így az összesen hét bázis az ország körülbelül 85 százalékát fedi le.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt