Az ország délkeleti részén októbertől ne tessék majd bajba kerülni, mert nem lesznek mentőhelikoptereink

Egy új uniós szabályozás miatt októbertől lakott terület felett többé nem repülhet egy hajtóműves helikopter,írja az Blikk. Ez nehéz helyzetbe hozza a légi mentőket, pert a mostani flotta negyede ilyen. Az előírásra azért volt szükség, mert katasztrófához lehet abból, ha az az egy hajtómű meghibásodik. A hazai légimentő-flotta hét gépe közül kettő viszont egyhajtóműves.

Állítólag kértük, hogy Magyarországra ne vonatkozzon a szabályozás, de nem vették figyelembe. A két Aérospatiale-Eurocopter AS350B Ecureuil gép a Blikk szerint ezzel alkalmatlanná válik a mentésre, mert hiába történik a baleset lakott területen kívül, a fedélzeten ellátott sérültet kórházba kell szállítani, az viszont kivétel nélkül a városokban van.

A gond a Szentesen és a Debrecenben állomásozó gépekkel lesz, a többi öt Eurocopter, új nevükön Airbus Helikopters már két hajtóművel repül. Ha a két bázisról nem szállhatnak fel a gépek az új szabályok értelmében, úgy hatalmas terület, csaknem az egész délkeleti országrész légi mentés nélkül marad. Egy helikopter nagyjából hatvan kilométer sugarú kört lát el, így az összesen hét bázis az ország körülbelül 85 százalékát fedi le.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.