A háború, ahol a cica is gyanús volt

spycat

Valami gyanús volt. A brit 12. hadosztály 36. dandárjának katonái éjjelente három gyanús alakot láttak a lövészárkaik körül lopakodni. 1915 júliusa volt, a második első világháború 12. hónapja. Már senki se gondolta, hogy mire lehullnak a levelek, a fiúk hazatérnek.

Ez már állóháború volt a javából.

A front befagyott, a vonalak megdermedtek. A szemben álló hadsereg katonái a következő három évben lövészárkokból néztek egymással farkasszemet, vagy kiabáltak át egymásnak válogatott sértéseket. Éjjelente még akár egymás szuszogását is hallhatták.

Csoda-e, hogy e körülmények között komoly izgalmat keltett a három rejtélyes alak. Egyből parancsot is adtak elfogásukra és kihallgatásukra.

Hogy kik voltak a sötét alakok?

Egy (1) kutya és két (2) macska.

Nem viccelek. A brit Nemzeti Archívum az első világháború centenáriumán több tucatnyi, eddig csak offline kutatható dokumentumot hozott nyilvánosságra a weboldalán, köztük ezt a sztorit is. A beszámoló szerint

"Két (2) macskát és egy kutyát gyanúsítunk, mert szokásukká vált, hogy éjjelente átkeljenek a lövészárkainkon. Lépéseket tettünk, hogy lehetőség szerint csapdába csaljuk őket."

A dokumentumok alapján az állatok rendszeresen átkeltek a német oldalról a britre, ezért a tisztek arra gyanakodtak, hogy a németek üzeneteket küldhetnek velük a vonalak között.

Arról sajnos nem került elő írat, hogy végül sikerült-e befogni az állatokat, és hogy a kihallgatásuk eredményes volt-e. De ugyanerről a frontszakaszról más érdekes történetek is előkerültek. Ugyanebben a hónapban, 1915 júliusában veszítették el a németek afrikai gyarmatukat, a Német Délnyugat Afrikát, amit ma már Namíbia néven ismerünk. Ezt a britek egy nagy táblán közölték a szembenálló németekkel, akik előbb megpróbálták szétlőni a táblát, majd amikor ez nem sikerült, "erősen színezett nyelvet használtak", vagyis durván anyázni kezdtek.

A cukkolás nem volt egyoldalú. A németek korábban egy barna papírsárkányt röptettek a brit állások fölé, amire gyalázkodásokat írtak:

"Akár ördögökkel is feltölthetitek a lövészárkokat - mi, németek nem félünk a világon semmitől. Angolok, milyen rosszul lőttök! Hé, ti angolok! Nekünk van borunk, kolbászunk, húsunk - ti angolok meg éheztek és szomjaztok. Ti hülye katonák!"

A most feltöltött dokumentumokból az is kiderül, hogy a briteknek volt egy ügyes szerkezetük, amit ha beüzemeltek, hirtelen egy csapat papirmassé katona emelkedett ki az árkokból. Az így indított álrohamokat "kínai támadásnak" becézték. (Via The Telegraph)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.