Lesz-e egységes telefontöltő? Soha ilyen fontos ügyben nem szavazott még az Európai Parlament

Ma szavaz az Európai Parlament arról, hogy kötelezze-e az EU a mobiltelefongyártókat az egyetlen univerzális töltővel feltölthető készülékek gyártására.

Ha a képviselőkön átmegy, a tervezetet még a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia, de mivel némi kezdeti ellenállás után az összes érintett EU-s plénum támogatta a tervezetet még tavaly decemberben, valószínűleg nem lesz vele probléma.

Szóval jöhet az egységes töltő, amivel minden telefont fel lehet tölteni, és hozzá az egységes lyuk, az összes Európában forgalmazott telefonon.

Az európai gyártókkal nyilván nem lesz gond, és valószínűleg a távol-keletiek sem mondanak le az itteni piacról egy lyuk miatt. Ha ez így történik, már csak az lesz a kérdés, képes-e Sir Jonathan Ive egyforma méretű lyukakat rajzolni, és hajlandó-e az Apple lemondani a bevételének jelentős részét adó biszbaszkereskedelemről.

Az is kérdés, mennyire tud olcsó lenni egy töltő, főleg hogy az Apple-kiegészítők híresen túlárazottak ugyan, de arra is létezik bizonyíték, hogy a magasabb ár jobb minőséggel jár. Ki gondolta volna.