Őrizetbe vették Dmitro Firtast Bécsben

bűnügy
2014 március 13., 19:30
comments 11

Amerikai kérésre vették őrizetbe Dmitro Firtast, Ukrajna egyik legbefolyásosabb oligarcháját, akinek a gázüzletein keresztül szoros kapcsolatai vannak Oroszországgal – írja a Reuters.

photo_camera Firtas 2010-ben (Fotó: Maks Levin / Reuters)

A lap amerikai kormányzati forrásai szerint Ukrajna egyik leggazdagabb embere ellen az FBI 2006 óta nyomozott. Vesztegetéssel és nemzetközi bűnszövetkezet létrehozásával vádolják. Firtas cége, a Group DF szerint a letartóztatásnak nincs köze az ukrán helyzethez.

A sofőr és cukorgyári könyvelők gyerekeként született Firtas vidéki tűzoltóból lett milliárdos. A nyolcvanas években üzletelni kezdett: hongkongi gyapotot cserélt üzbég tejporra, így kereste az első első dollármillióját. Állítólag benne volt a türkmén gázt Ukrajnába szállító első komoly cégben, a Reszpublikában is, és utána az összes fontos utódcégben is volt szerepe.

Vagyonát a Kyiv Post 255 millió dollárra (majdnem 50 milliárd forintra) becsülte 2009-ben. Érdekeltségei közé tartozott a magyar Emfesz Kft. is, amiről nem akart lemondani. Üzlete virágzott Janukovics idején.

A Rosukrenergo 45 százaléka volt Firtasé, a Rosukrenergo látta el gázzal 2004-től 2009-ig Ukrajnát, és árult a környékbeli országba, főleg Magyarországra. Nem tudni, mennyit hozott neki a cég, de állítólag évi 800 millió dollárt keresett vele.

Firtas a gázhercegnőnek is nevezett Julija Timosenko nagy ellenfele, legendásan gyűlölik egymást, a trágár szóváltásaikat sokat idézték: az egyik adoma szerint állítólag Firtas azt mondta egyszer Timosenkónak, hogy a miniszterelnök előbb fogja őt leszopni, minthogy egy kopejkát is láthat a gázüzletből.

Timosenko miniszterelnöksége alatt megegyezett Putyinnal, hogy a Rosukrenergo nem folytathatja közvetítő kereskedelmét a Gazprom és Ukrajna között, így az nem jutott gázhoz, ahogy az Emfesz sem.

photo_camera Janukovics és Firtas 2012-ben (Fotó: Mykhailo Markiv / Reuters)

Firtas ritkán szerepelt a médiában, főleg csak külföldön adott interjút, akkor is állandóan azt tagadta, hogy köze lenne Szemjon Mogiljevicshez, mégis széles körben az a hír járta, hogy Mogiljevics strómanja. Főleg Nagy-Britanniában kellett magyarázkodnia, ahol – hogy megvethesse a lábát Londonban – több jelentős adományt is küldött a konzervatív pártnak és a cambridge-i egyetemnek.

Nem csak gázban utazik:

  • vannak vegyipari vállalkozásai
  • jelentős ingatlanvállalkozásai
  • és jelentős műtárgyárai
  • megszerezte a Krimi Titán nevű titán-előállító óriáscéget is
  • van több ukrajnai bevásárlóközpontja
  • a kohászattól különböző energetikai vállalkozásokig vannak érdekeltségei a volt Szovjetunió egész területén (Észtországtól Tadzsikisztánig)

Egy magyar gázipari szakember így emlékezett rá:

„Láttam egyszer egy pesti étteremben, az volt az egyik törzshelye, amikor itt járt. Két asztalt foglalt, az egyiknél csak testőrök ültek. Hatalmas fekete autók álltak a bejáratnál. Amikor telefonált, nem fogta meg a készüléket, hanem az egyik testőre tette a füléhez.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.