Úgy tűnik, hogy az orosz hadügyminisztert is kitiltják Európából

eu
2014 március 14., 12:04
comments 11

Csütörtökön egyeztetik az EU-s diplomaták a listát, hogy kiket érintsenek szankciók az orosz vezetésből. Ez volna a büntetés, amiért nemzetközi szerződéseket szegve az orosz hadsereg megszállta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Akik a listára kerülnek, azoknak befagyasztják a bankszámláit és nem kapnak vízumot sem. EU-n kívüli országokkal is tárgyalnak, hogy a szankciók hatékonyabbak legyenek. A büntetéshez így várják az USA, Kanada, Japán, Svájc és Törökország csatlakozását is. Az EU-n kívüliekkel a brit kormány egyeztet. Az orosz elit sok pénzt tart Svájcban és Törökországban, így e két ország csatlakozása a szankciókhoz kulcsfontosságú lenne.

A lista jelöltjei nem nyilvánosak, de erős tippjei vannak az EU-s ügyekben általában jól tájékozott Euobservernek. Eszerint büntetésbe kerülhet:

Alekszander Bortnyikov titkosszolgálati főnök; Szergej Glazjev elnöki főtanácsadó; Szergej Ivanov, Putyin kabinetfőnöke; Nyikolaj Patrusev, Putyin nemzetbiztonsági tanácsának főnöke; Szergej Sojgu hadügyminiszter; Vladiszlav Szurkov elnöki tanácsadó és Alexander Vikto, a Fekete-tengeri flotta parancsnoka.

Leaglább négy orosz parlamenti képviselő is a listán lehet, köztük Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes.

Az üzletemberek közül esélyes, hogy büntetésbe kerüljön Alekszej Miller, a Gazprom elnöke; Igor Szecsin, a Rosznyeft olajcég vezetője, aki Putyin legfontosabb szövetségese még a KGB-s időkből; Vlagyimir Jakunin az orosz államvasutak vezetője. Felmerült még az Éjjeli Farkasok nevű orosz motorosbanda főnökének és az RT orosz tévécsatorna igazgatójának kitltása is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.