A világ leggyűlöletesebb billentyűi: Insert

TECH
2014 március 16., 11:27
comments 157
  • Az Insert billentyű az a haver, aki megcsiklandoz, miközben a maketthajódat ragasztgatod.
  • Az Insert billentyű az a haver, aki félbeszakít egy disznóviccel, miközben az élet igazságtalanságáról magyarázol olyan csajoknak, akik vevők ilyesmire.

Az Insert billentyű tulajdonképpen nem is haver, hanem egy igazi seggfej.

  • Az Insert billentyű a születésnapi köszöntésre háklis nagyanyád elfelejtett születésnapja.
  • Az Insert billentyű egy véletlenül elvakart pattanás a homlokod közepén.

Az Insert billentyű tulajdonképpen maga a Sátán.

Nem pont Belzebub, és nem éppen Lucifer, de több pontban is rokonságot mutat a bibliai Ördöggel.

Teremtéstörténet: a bukott angyal

Megvan a maga két mondata az informatika teremtéstörténetében. Egykor hasznos volt. Egy régi korban. Egy régi rendszerben, ahol a karakterek még egyszerűbb világban léteztek, de ahol béke és tisztaság honolt. Az Insert billentyű egy angyal volt. No, nem valami neves figura, mint mondjuk Gábriel, de szóval megvolt a maga tisztességes kis szerepe: segített fenntartani a rendet a karakterek között. Ennek a világnak a neve földi halandók előtt is ismeretes: MS-DOS.

Egyszer azonban valami megtört ebben a rendszerben - nem tudom pontosan, ki milyen almába harapott bele és miért, de az Insert billentyű bukott angyalként szállt le közénk, és az emberek ellensége lett. Most is itt van közöttünk. Konkrétan a kisujjamhoz vészesen közel.

De most tényleg

Vallási hovatartozástól függetlenül, mindenki gondolkodjon el, hogy mégis mi jót tett ez a gomb az elmúlt 20 évben?

De úgy általában; egyáltalán hányszor fordult elő, hogy valaki szánt szándékkal nyúlt egyáltalán a billentyűzet azon kis hatosfogatának irányába, amit amúgy is csak azok használnak, akik vagy végtelenül lusták, vagy csak olyan gombokban bíznak, amikre betűkkel is rá van írva, hogy mire képesek.

Az Insert leggonoszabb húzása azonban pont az, amit egy ilyen ördögi billentyűtől várnánk:

Az ártatlanok megrontása.

Már magamban felidéznem is fájdalmas azokat a lehangolóan fancsali tekinteteket... ahogy egyszer csak kibökik:

elromlott a Word; a betűket ráírja a következőkre.

Harc a gonosszal

Helyzetünk - hála a Jó Égnek - egyáltalán nem reménytelen; több lehetőség kínálkozik az Inserttel folytatott háborúban.

1.) Az Egyértelmű Kapitány

Lehangolóan fancsali tekintetek! Nem romlott el a Wordötök. Csak nyomjátok le még egyszer azt az átkozott gombot és minden megjavul. Ezután már csak arra kell figyelnetek, ne ismétlődjön meg a baleset. Persze most már aggódnotok sem kell, hisz tudjátok a megoldást.

2.) A Vajda-Király módszer

Bár egyértelmű feltalálót nem tudok megnevezni, ezzel a barbár megoldással először Vajda Gábor és Király András újságírók billentyűzeténél találkoztam, akik elhatározták: az írmagját is kiirtják a gonosznak.

insertgif

3.) Az emberséges megoldás

A győzelem szoftveren belül marad. A módszer röviden összefoglalva itt olvasható.

A világ leggyűlöletesebb billentyűi sorozatunk következő részében a szívbillentyűkről lesz szó, amik végső soron szinte minden emberi halálesetnél asszisztálnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.