Egy Lego, mondom, egy Lego - tudja, az építőjáték - megdöntötte a Rubikkocka-kirakás világrekordját

Két angol mérnök legóbol épített Rubikkockakirakó-robotot. És ez olyan jól sikerült nekik, hogy egyből 2,32 másodperccel megdöntötték a hivatalos, emberi kockakirakási világrekordot.

Így néz ki az ilyesmi:

legorubik_f

Ha netán ez túl gyors volt, akkor itt kikockáztam egy részt:

legorubik_s1

Mint látják, a robot építőjének még a kezét se volt ideje elvenni, mire a gép az első fontos lépésekkel már végzett is.

A figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy ez a Lego nem az a tipikus Lego. A géphez a Mindstorm készletet használták, egy csomó motor, aktuátor és kar mozog együtt. A két mérnök, David Gilday és Mike Dobson 18 hónapot áldozott a szabadidejéből a robot megépítésére.

Gilday szerint a legnagyobb problémát a robotkarok és a robot szemeként szolgáló okostelefon összehangolása jelentette. A kocka kirakását vezérlő szoftver programozása még egyszerűbb feladatnak számított, de a kirakás sebességének optimalizálása már gondot jelentett. Ha a gép túl gyors lenne, a kocka beragadna. Ez egy olyan probléma, amit jómagam még nem tapasztaltam. Igaz, nekem egy hónap alatt sikerült kiraknom egy 2x2-es kockát. (Via The Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.