Hosszú börtönbüntetésre ítéltek ellenzéki vezetőket Azerbajdzsánban

2014 március 17., hétfő 20:35
69

Ilgar Mamedovot, az Alternatív Köztársaság nevű mozgalom vezetőjét hét-, a legnagyobb ellenzéki erő, az Egyenlőség nevű pártkoalíció alelnökét pedig ötéves szabadságvesztésre ítélték. Mindketten Ilham Aliyev azeri államfő fő ellenfeleinek számítottak.

Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége szerint politikailag motivált döntés született.

A két férfit kormányellenes felkelés szításával vádolták, amit az ügyészség szerint tavaly követtek el.

Az Amnesty International jogvédő szervezet által politikai okokból bebörtönzötteknek nevezett személyeket februárban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek az előző év januárjában rendezett kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egy csoportja házakat és autókat gyújtott fel, a kivezényelt rohamrendőröknek könnygázt és vízágyút kellett bevetniük a tömeg feloszlatására.

Az ellenzéki csoportosulások tagadták a részvételüket az erőszakos megmozdulásokban.

Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége sajtóközleményében mély csalódottságának adott hangot, és közölték, hogy az eljárást számos szabálytalanság kísérte.

Jogvédő szervezetek régóta azzal vádolják az Azerbajdzsánt 2003 óta irányító Aliyevet, hogy üldözi az újságírókat, és ellenzékieket zár börtönbe. Az azeri kormány szerint Azerbajdzsánban valódi demokrácia van. (via MTI)

Azerbajdzsánra amúgy a magyar kormány fontos stratégiai partnerként tekint, ami olyan dörgölőző gesztusokban nyilvánul meg, mint az azeri baltás gyilkos szabadon engedése volt, amiről a hírek szerint maga Orbán Viktor döntött.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt