Kaszparov szerint Putyin majdnem olyan, mint Hitler

külföld
2014 március 17., 06:40
comments 47

Garri Kaszparov sakkvilágbajnok és orosz ellenzéki aktivista írt egy cikket a Politicóra. Ebben azt fejtegeti, hogy Putyin nagyon hasonlóan viselkedik most, mint Adolf Hitler viselkedett a második világháború előtt.

Vlagyimir Putyinnak Kaszparov szerint zsúfolt hetei volt nemrég. Az elmúlt hónapban megrendezett egy olimpiát, megszállt egy szomszédos országot, és egy csomó katonát küldött a határra. Otthon eközben felcsavarta a hisztérikus nyugatellenes propagandát, miközben lecsapott az utolsó megmaradt szabad újságokra is.

Egy kis bajusz

Eközben azt hajtogatja, hogy csak békét szeretne, a nyugat pedig hipokrita és oroszellenes. Kaszparov szerint Putyin csak akkor lehetne jobb Hitler-imperszonátor, ha növesztene egy kis bajszot.

Szerinte az is aggasztó, hogy ezt szép csöndben végighallgatják a nyugati vezetők, ugyanúgy, ahogy a náci Németországgal tették. A sakkozó amúgy tudja, hogy Hitler emlegetése sokaknak visszatetsző. Ennek ellenére évekbe telt az, hogy a nyugat elfogadja, hogy Putyin diktátor. Szerinte Hillary Clinton már azt is elfogadta, hogy Putyin olyan, mint Hitler.

Élj úgy, mint Trump

Ezután hosszan ír arról, hogyan járta be egész Oroszországot, hogy felhívja a figyelmet Putyin visszaéléseire. Szerinte az egyetlen különbség a szovjetek és Putyin között, hogy Putyin szabadon hozzáfér a világgazdasághoz. "Uralkodj úgy, mint Sztálin és élj úgy, mint Trump" – írja róla Kaszparov.

És pont ebben bízik Putyin is. Hogy a nyugat pont ott nem fog támadni, ahol fájdalmat tudna okozni Oroszországnak: a nyugaton dőzsölő oligarcháknál. Pont azért, mert Putyin számításai bejöttek, és a nyugat nem akarja elzavarni az oligarchákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.