Magyaroké a világ legrövidebb nemzetközi hídja, ami Amerikát és Kanadát köti össze

érdekes adat
2014 március 20., 07:38
comments 32

A Falanszter blog hozza a nap szórakoztató információját. Az Egyesült Államok és Kanada határát képző, a Szent Lőrinc folyón átívelő 9,5 méteres híd a világ legrövidebb nemzetközi átkelője, ami 1976-óta magyar tulajdonban van.

photo_camera Falanszter blog

A híd a Zavikon és a Kiwa szigeteket köti össze a 12 ezer kilométer hosszú Szent Lőrinc-folyón. Nem csak a Nagy-tavakat köti össze az Atlanti-óceánnal de elég hosszan választja el az Egyesült Államokat Kanadától. A folyón majdnem 1700 sziget van. A Zavikon és Kiwa szigetek közül a nagyobbik Zavikon másfél hektáros, a kisebbik pedig fél hektáros. Elég kicsi tehát, de még pont kvalifál szigetnek.

A Falanszter szerint amikor 1793-ban meghúzták a Szent Lőrinc folyó mentén az Egyesült Államok és Kanada határát, akkor a nagyobbik földkupac Ottawa, a kisebbik pedig Washington fennhatósága alá került. "Elmer Andress vállalkozó 1902-ben építtette fel „német stílusú” villáját a nagyobbik, Kanadához tartozó Zavikon-szigetre. Mivel a kereskedő egy veteményeskertet és egy stéget is szeretetett volna kialakítani otthona körül, így ezeket a kisebbik, az Egyesült Államokhoz tartozó fél hektáros szigeten valósította meg. A két gyöngyszem közé egy 9,5 méter hosszú fahidat is ácsoltatott, hogy a kapálás és a pecázás miatt ne kelljen mindig ladikba ugornia és áteveznie a szomszédos országhoz tartozó kertjéhez."

photo_camera Paniramio, Falanszter blog

Sajnos azóta módosították a határokat, és már a kisebbik sziget is Kanadához tartozik. De hogy szereztük ezt mi meg? A Falanszter megadja a választ: "a szigeteket 1976-ban vette meg a torontói lakhelyű Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd. Az ara felmenői egyébként a kanadai társasági élet legkiválóbbjai közé tartoztak: Julie (Juli) édesanyja ugyanis az a 2010. február 1-én elhunyt Rékai Kati volt, aki még Desider Katalin néven látta meg a napvilágot 1921. október 20.-án Budapesten."

Férjével, dr. Rékai János sebésszel közösen 1948-ban menekültek el a kommunista bábállammá átvedlő Magyarországról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.