Mitől jobb a Harvard, mint az ELTE? Attól, hogy könnyebb!

oktatás
2014 március 20., 09:03
comments 178

A hozzászólás a Már megint a Harvard a világ legjobb egyeteme című cikkre érkezett, amiben megírtuk a Times idei felsőoktatási rangsorának első tíz helyezettjét. Magyar egyetem az első százban sincs. Egy hallgató véleményét változtatás nélkül közöljük (jó, az elaggott-ba egy extra t-t beleírtam, dehát töriszak).

Egy hallgató véleménye:

Ebből én csak a Harvardra meg a Berkeley-re mennék :( Egyébként meg én egyrészt úgy tudom, hogy ez a lista az egyetemi oktatók tudományos elismertéségén alapul, másrészt meg szerintem pont attól ezek a jó egyetemenk, hogy nem nehezek.

Én azt gondolom, hogy egye egyetem csak akkor nehéz, ha nehézséget támasztanak. Ennek a tipikus példája az ELTE BTK törénelem szak, ami összességében szakmailag egy nulla. Nem visz közelebb a tudományos diskurzushoz, nem ad szemléletet, nem ad módszertant, nem ad semmit, hanem egy idióta elaggott tananyagot kell megtanulni, ráadásul nem működő médiumokon keresztül. (főleg a rossz "tan"könyvekre gondolok, de az órákat is ide lehet venni, mert olyan az egész, hogy éveken keresztül semmit nem tesznek hozzá ahhoz, amit már egyszer elmondtak)

Ez persze nem azt jelenti, hogy ott nincsenek olyanok, akiktől lehet tanulni, de nem ők a többség, és ők is leigázott helyzetben vannak a rendszer által. Ehhez képest pl a Harvard történelem szakján az olvasmánylistáik alapján sokkal inkább olyan kulcsokat adnak, amikkel a navigáció és a rálátás van megkönnyítve, illetve különböző szempontok vannak felsorakoztatva, és így az egész egyszerűen szórakoztatóbbnak tűnik. Nem várják el a hallgatóiktól, hogy 2000 évről egy eseménytörténeti láncolat mentén el tudjanak mondani egy monológot.

Tamás kapcsolódó megjegyzése:

Mind a műegyetemtől, mind olyan egyetemtől, amelyik ezen a listán igen jó helyen szerepel van diplomám. A műegyetem SOKKAL nehezebb volt. De ez senkit nem érdekelt, amikor állást kerestem.

És végül Reggie Daemon:

Szerintem nem az elvégzés nehézsége alapján rangsorolták az egyetemeket. Semmi kétségem nincs afelől, hogy gond nélkül elvégeznek sokan közülünk a Harvardot is. Inkább a bekerülés nehezebb, nagy a verseny. De még a nagy verseny sem jelenti azt, hogy különlegesen briliáns elmék kerülhetnek csak be. A fenti listából talán csak Caltech-est nem ismerek. A főnököm pl. a MIT-en doktorált, mindannyian ügyes emberek, van közöttük kifejezetten ügyes/okos, de olyan több is, aki szerintem nálam jóval szerényebb rálátással bír a szakmára, pedig a 10-es listán végzett.

Te is egyetemre jársz? Ott tanítasz? Vagy ott tanultál, és most ott taktarítasz? Mennyivel tudnak többet a külföldi egyetemek? Fejtsd ki a kommentek között, és ha egy lépéssel is közelebb visz a külföldi és a magyar felsőoktatás különbségeinek feltárásához, közöljük ebben a sorozatban. Vagy ide is írhatsz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.