Működik a Jobbik ellen, ha Hitler szájába adják a szavaikat?

politika
2014 március 20., 14:43
comments 196

A videó, amit minden magyarnak látnia kell! címmel adott ki megvilágító erejűnek szánt videót a Szavazz a Jobbik ellen Facebook-csoport.

A videó egy idézettel kezdődik:

"Világméretű zsidó összeesküvésnek vagyunk tanúi, amelynek célja országunk gyarmatosítása, és erőforrásaink ellopása."

Majd arról kérdeznek járókelőket, kitől származik ez.

  • A. Szálasi Ferenc
  • B. Adolf Hitler
  • C. Benito Mussolini

Rögtön az első válaszoló azt mondja, elnézve a neveket, Adolf Hitler. Más is Hitlerre tippel, van, aki Szálasira, nagy meglepetések nincsenek, a három név közül választ minden járókelő.

Aztán jön a fordulat. A helyes válasz, egyik sem, az idézet

Pörzse Sándor jobbikos képviselőtől származik.

Miután ezt elárulják, a megkérdezettek meglepődnek.

Az üzenet világos, a megvalósítás a magyar mezőnyben profi, a videó pedig egészen sikeres lett, egy nap alatt negyvenezren nézték meg.

De valóban működik ez így?

Hiszen azzal, hogy az elején a készítők felkínálják a három választást, egyben azt is mondják, hogy ezek közül az egyik megoldás igaz. Olyan lehetőség nincs is, hogy valaki más. Miért gondolnák az emberek, hogy az idézet egy közepesen ismert jobbikos képviselőtől származik?

Lehet, hogy a készítők megpróbálták úgy is, hogy a lehetőségek között ott volt Pörzse Sándor is, és ezzel nem működött, és gyengítette volna az üzenetet. Lehet, hogy eszükbe sem jutott, és szándékosan ez volt a koncepció. De még amellett is, hogy egy politikai videótól minimális objektivitást sem kell elvárni, gyengíti az erejét, hogy lényegében hazugsággal kezdődik. Ha Pörzse említése mellett tippelik az emberek Hitlert, vagy ha nem is lettek volna választási lehetőségek, és maguktól gyanakodnak nácikra, majd utána derül ki az igazság, a fordulat is sokkal erősebb lett volna.

Vagy mindez lényegtelen egy ilyen videó esetében?

A Szavazz a Jobbik ellen csoport március 15-én tűnt fel, akkor találkoztunk is velük a Kossuth Lajos utcában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.