https://444.hu/assets/kossuth_ter_3.jpg

Kossuth tér visszatért

Budapest
2014 március 24., 15:48
comments 9

Mi lenne ha egyszer addig maradnának, hogy nem megyünk haza!

A tizennégy milliárdból megújult Kossuth térről, már mindenki megírta, hogy miért jó és miért nem. De csak mint egy egyszerű turista, de milyen ott tüntetni? Most ezt is kipróbáltuk. A Koppánycsoport "Mert a szív győzni fog!" demonstráció a devizahitelesekért rendezvénye volt az első tüntetés a megújult a Kossuth téren. A tér már bizonyított az elmúlt huszonnégy év során, hogy kiválóan alkalmas tömegtüntetések megtartására. 89-ben egy egész köztársaságot kiáltottak ki rajta, a taxisblokádnál Horváth Balázs majdnem a térre pottyant, 2006-ban tízezrek lépkedtek rajta, több százan ott is éltek. Az elmúlt évekből a tűzoltók tüntetése volt a legformabontóbb, akkor személyesen Pintér miniszternek kellett jönni rendet tenni a Parlament lépcsőinél tüntetőkhöz.

kossuth_ter_8

A tizennégy milliárdból megújult Kossuth tér hatalmas placcán a mai tapasztalatok után Rákay Philipnek kell lenni, hogy tüntetést merjünk szervezni. Akkora a felület, hogy kisebb demonstráló csoportok összekeverhetőek egy átlag japán turistacsoporttal. A mai devizahiteles rendezvényre igyekvő egyik fotóriporternek a téren drosztoló rendőrtől kellett segítséget kérnie, hogy kiket is kell fényképeznie.

Minél többet fizetsz, annál többel tartozol

kossuth_ter_5

A tér nagysága nemcsak a kellő létszám elcsábítását követeli meg a tüntetésszervezőitől, hanem az erős kezeket is. A hatalmas üres felület miatt a legkisebb szélben is nehéz megtartani a molinókat, zászlókat. Apropó zászlók! Most, hogy már pár méterre az Országháztól lehet tüntetni, vigyázni kell például egy EU-párt demonstráció résztvevőinek, mert egy Gaudi-Nagy féle zászlódobálás könnyen eltalálhatja a lent lévőket. Ugyanennyire jó hír, hogy elég feleakkora hangerővel ordítani követeléseinket, biztos, hogy hallani lehet majd a Parlamentben.

Háromezren haltak meg azért, mert nem tudták törleszteni devizahiteleiket

kossuth_ter_6

A tér közepén nincsenek szemetesek, ezért minden dohányzó tüntetőnek ajánljunk a fent látható rögtönzött csikkgyüjtőt.

kossuth_ter_4

A tüntetés közben sok alkoholt fogyasztóknak rossz hír, hogy eltűntek a bokrok mind a Kossuth szobor, mind a Rákoczi lova körül. Így az amúgy is illegális és kultúrálatlan köztéri vizelés minden lehetősége megszűnt. Igaz, lett egy egész medence.

kossuth_ter_9

Összeségében a tér megújult formájában még inkább alkalmas tüntetések helyszínének lenni. Csak legyen elég bátor szervező, aki kihívja eszmetársait, és tudja, hogy több ezren lesznek, hogy ne nézzen ki az egész nagyon bután.

Gyurcsány ellen több tízezren voltak, most is lehetnénk pár százan!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.