Szégyen, ha nyolcszázezer dühös emberrel nem beszélünk a Jobbikról

politika
2014 március 24., 08:18
comments 136

A hvg.hu-n válaszolt Schiffer András Tamás Gáspár Miklós levelére, aki múlt héten parolázva feddte meg őt azért, mert egyáltalán szóba áll a Jobbikkal. Schiffer minden mérhető támogatottsággal rendelkező párt vezetőjét vitára hívta, amit TGM a Jobbik miatt elfogadhatatlannak tartott.

"Ne marháskodj. Van épp elég bajunk. Nagyméltóztass a nyilasokkal nem parolázni, nem kvaterkázni, nem cseverészni"

- érvelt TGM amellett, hogy Schiffer "ne fogadja be az ún. Jobbikot a legitimációs normalitás játékterébe".

photo_camera Schiffer András (Fotó: Tbg)

Schiffer válaszában többek között azt írta:

"Az a helyzet, hogy a Jobbik azt a játékteret játszotta be, amelyet szerencsésebb országokban a radikális baloldal foglal el manapság. Ezen a játéktéren milliószám vannak polgártársaink, akik dühösek, elkeseredettek, mert azt látják, hogy az állami vagyon széthordása egyszerre vezetett a régi hatalmasok megtollasodásához és az ő elnyomorodásukhoz. (...) Dühösek, mert a mindentudó elit negyedszázadon át előbb az antikommunista, később az antifasiszta retorikával bunkózta le azt, aki igazságtalanságról, kizsákmányolásról, esetleg az ország függőségéről írni merészelt. S igen, az üresen hagyott területre bejött a Jobbik. A Jobbikkal szemben nem működött a lekommunistázós, lecsurkistázós rutin. Nem írtak hosszú publicisztikákat, hanem bementek a kocsmákba, és elkezdtek arról beszélni, ami fáj, s amire a politikai-értelmiségi elit süket. Elkezdtek beszélni a rendszerproblémákról egy rettenetesen leegyszerűsített, elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, bűnbakképző nyelven."

Schiffer szerint ő mindig kiállt a Jobbik ellen, amikor zsidóztak és cigányoztak. Az azonban, hogy az LMP több ügyben, például az ügynökakták nyilvánosságának kérdésében egy platformra került a Jobbikkal, nem az ő szégyenük, hanem a rendszerváltóké, például TGM-é, írja.

"A mi szégyenünk az lenne, ha a nyolcszázezer dühös embernek meg sem próbálnánk elmagyarázni, hogy a Jobbik nem megoldás"

- zárja levelét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.